Astrid Wittebolle

Het Rode Gevaar

Astrid Wittebolle Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.

Een archief van Amerikaanse anti-communistische propaganda.

‘Laat de banken de crisis betalen!’. ‘Gooi die luie profiteurs van de dop!’ Het actuele politieke debat blinkt niet echt uit in nuances. De ideologische messen worden gewet, de vlaggen bovengehaald en de oude slogans opgepoetst.

Is het ooit anders geweest? Wie eventjes langsloopt bij
Anti-Communism Films of the Early 1960s, een vleugel van het digitale archief van de Pepperdine University (Malibu, Californië), weet wel beter. Hier worden vier klassieke propagandafilms getoond die de Amerikaanse overheid maakte om de bevolking bewust te maken van het Rode Gevaar. De bekendste films waren de vier delen van ‘Crisis for Americans’, gemaakt in Hollywood. Het communisme richtte zich op de jeugd, was agressief, verstopte zich achter een pacifistisch discours. Dàt was de boodschap die moest worden overgebracht. De vierde film riep de overheid op om communistische activisten en spionnen te vervolgen

Waarom worden die films in deze instelling bestudeerd? Omdat William J. Teague, vice-president van de Pepperdine-universiteit in de jaren zestig de drijvende kracht was achter ‘Crisis for Americans’. Het archief van de onderwijsinstelling bevat ook knipsels en cartoons uit die tijd.

Wat nu vooral opvalt is de weinig subtiele maar toch zeer efficiënte manier waarop de films hun boodschap verkondigen. Voor wie nog op zoek was naar het bewijs dat propaganda het machtigste wapen van allemaal is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content