Veronique Goossens
Veronique Goossens
Anker Kanaal Z en opiniemaker Knack.be
Opinie

09/09/12 om 10:13 - Bijgewerkt om 10:13

Het olijke management van ThromboGenics

Het verhaal van ThromboGenics is een Vlaams verhaal dat niet voldoende kan verteld worden. Het biedt inspiratie voor de wetenschap en het ondernemerschap en de combinatie daarvan.

"We zijn constant samen, behalve in bed.," grapt Patrik De Haes, CEO van Thrombogenics aan het einde van de uitzending. "Ja, we delen alles, behalve onze bedgeheimen," voegt Chris Buyse, CFO van ThromboGenics daar nog aan toe.

Het topduo van de belangrijkste Vlaamse biotechspeler geniet een uitstekende reputatie.

Een olijk duo om te beginnen. Chris Buyse: "Wij noemen onszelf les rigolots du Thrombo.."

Mijn collega Stijn Wuyts heeft ooit meegemaakt dat hij voor zijn Z-nieuws-interview telkens opnieuw moest beginnen omdat het tweetal keer op keer in de slappe lach schoot.

Na de opname barsten ze weer los. "Toen we begonnen bij ThromboGenics waren wij overgekwalificeerd. Wij hebben echt slecht genegotieerd bij ons aantreden. Ik denk dat het tijd wordt dat we eens met de hoed rondgaan voor een contributie aan de KU Leuven," lacht De Haes. ThromboGenics is ooit ontstaan onder de vleugels van de KU Leuven, dankzij stichter Désiré Collen, die tot op vandaag voorzitter is. Toen hij de twee managers aantrok, was Thrombo nog een kleine boîte. Vandaag staan ze op het punt om de Verenigde Staten te veroveren met hun oog-geneesmiddel ocriplasmine. Il faut le faire.

Désiré Collen was not amused toen het magazine Trends Chris Buyse onlangs uitriep tot de eerste CFO of The Year. "Verdorie, binnenkort ben ik hem kwijt," liet Collen zich op de avond van de uitreiking ontvallen. "Sindsdien," verklapt De Haes in de schminkstoel, "hebben we een spiegel opgehangen in het bureau van Chris."

"Ik wil de eerste CFO van een Vlaams biotechbedrijf zijn die een dividend uitkeert," wuift Buyse weg. "Ah, wanneer dan," wil ik weten. Het tweetal kijkt geheimzinnig, we hebben het hier over koersgevoelige informatie van een beursgenoteerd bedrijf.

"Niet volgend jaar, maar over enkele jaren," bezwijkt Buyse. De Haes kijkt hem verbaasd aan. "Allez, laat ons zeggen, een klein beetje minder dan enkele jaren."

Het verhaal van ThromboGenics is een Vlaams verhaal dat niet voldoende kan verteld worden. Het biedt inspiratie voor de wetenschap en het ondernemerschap en de combinatie daarvan.

"We land a plane, while we build it," zwaait De Haes met zijn armen. "Ah, schoon gezegd, dat had ik nog niet gehoord," reageert Buyse. "Oei, maar we hebben wel nog een wiel nodig," gaat De Haes verder. Ik kan me levendig voorstellen dat deze twee hun investeerders in geen tijd weten te charmeren en overtuigen. De marktkapitalisatie van ThomboGenics op de beurs bedraagt sinds deze week 1 miljard euro. Dat is heel sterk. Vooral voor een bedrijf dat nog nooit winst heeft gemaakt.

"Wij zijn heel zuinig," zegt De Haes. "We hebben een corporate jet, maar we gebruiken hem niet veel." Ik was er bijna ingetrapt.

Ik wens hen succes bij het buitengaan. Op 17 oktober weten ze van de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten of hun geneesmiddel mag verkocht worden. Ze beweren hun slaap er niet voor te zullen laten.

Véronique Goossens Patrik De Haes en Chris Buyse zijn dit weekend te gast in Z-Talk Goossens. Vanaf zaterdag 11 uur op Kanaal Z.

Onze partners