Véronique Goossens

Het net sluit zich rond de Fortis-boys

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

In september is het vijf jaar geleden dat Fortis begon te kapseizen en voor de eerste keer een reddingsboei kreeg toegeworpen van de regering-Leterme.

Twee maanden later gingen beelden de wereld rond van de aandeelhoudersvergadering waar Etienne Davignon werd uitgejouwd en bestuurders schoenen naar het hoofd kregen geslingerd.

De woede op de Heizel was evident. Wat in 2007, vlak voor de geplande overname van ABN Amro, nog een aandeel Fortis van omgerekend 30 euro was, bleek een goed jaar later nog een “pennystock” van 1 euro. Duizenden mensen hadden hun appeltje voor de dorst in de blubber van de financiële markten zien verschrompelen. Tijdens die aandeelhoudersvergadering werd de kiem gelegd van wat vandaag de grootste Belgische verzekeraar is, met name Ageas. Binnen de Fortis-holding werden namelijk de Belgische verzekeringsactiviteiten en de internationale verzekeringsactiviteiten behouden. De rest kwam in handen van de Franse bank BNP Paribas en de Nederlandse overheid.

Dat duizenden gedupeerde beleggers met rechtszaken begonnen tegen de voormalige bestuurders en de Fortis-holding – nu dus Ageas – valt niet te verwonderen. Het tast elk rechtvaardigheidsgevoel aan dat deze beleggers zich keer op keer lieten overtuigen met valse informatie door het management om in te tekenen op een kapitaalverhoging of te blijven investeren in Fortis.

“Achteraf is het altijd gemakkelijk praten,” is het antwoord dat je ook van Bart De Smet, CEO van Ageas, krijgt als het gaat over de schuldvraag.In Z-Talk Goossens is hij nochtans niet mals voor zijn voormalige collega’s. “Er zijn er sommigen uit die periode waarvoor ik moeite zou doen om ze niet meer tegen te komen. Ik had problemen met hun stijl, maar vooral met het feit dat ik achteraf dingen te weten kwam, die ze voor me verzwegen hadden.”

Vorige week veroordeelde de Belgische financiële toezichthouder Ageas, Jean-Paul Votron, Gilbert Mittler en Herman Verwilst tot een boete van enkele honderdduizenden euro. Eerder deed de Nederlandse marktautoriteit dat al. Er is ook een veroordeling door de rechtbank van Utrecht en een zeer bijtend rapport van de ondernemerskamer in Amsterdam over het wanbeleid. En in België vindt het gerecht dat er genoeg bewijzen zijn om de toplui van het voormalige Fortis strafrechtelijk te vervolgen.

Het net sluit zich rond de Fortis-boys, maar ook rond Ageas, die zogenaamde diepe zakken heeft. Mochten de gedupeerde beleggers geld willen terug zien, dit is het uitgelezen moment. Ageas heeft heel veel cash op de balans staan, dankzij de verkoop van Royal Park Investments. Dat was de bad bank van Fortis, waarin Ageas nog een stevig belang aanhield. Dankzij het opblazen van de geldmarkt door de centrale banken, zijn de giftige producten van de bad bank weer in waarde gestegen. En nu zijn ze met “winst” verkocht.

Maar de kans is groot dat deze gedupeerde beleggers van een kale reis terugkomen. Ageas heeft tegen alle veroordelingen een beroep lopen. En dus kan de zaak nog jarenlang uitgesmeerd worden. Intussen zijn er ook voormalige Fortis-beleggers die Ageas een warm hart toedragen. “Het zijn de kleine beleggers geweest die er op die beruchte aandeelhoudersvergadering voor gezorgd hebben dat er nog een Belgisch deel overbleef van de mammoet die Fortis ooit was. Het zou zonde zijn om die parel nu in gevaar te brengen door hem financieel uit te kleden,” zegt Erik Geenen, de moedige man met het groene petje, die het protest leidde die dag. Al jarenlang is hij die luis in de pels van het establishment van de grote Belgische beursgenoteerde bedrijven. En ook Paul Huybrechts, de voorzitter van de Vlaamse federatie van Beleggers, is die mening toegedaan. Rechtvaardigheid kan dus verschillende gedaantes aannemen…

Véronique Goossens
Bart De Smet, CEO van Ageas, is dit weekend te gast bij Z-Talk Goossens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content