Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle
Astrid Wittebolle selecteert voor u de site van de dag.
Opinie

16/01/12 om 21:38 - Bijgewerkt om 21:38

Het Britse oorlogsgeheugen

Slim water is een wapen tegen vandalisme

Dat de Britten de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levend houden, kunnen wij hier in Vlaanderen (niet alleen in Ieper en omstreken, maar ook elders in het land) dagelijks ervaren. De toewijding waarmee ze de graven van de gesneuvelden onderhouden is bewonderenswaardig.

Met de honderdste verjaardag van de Grote Oorlog in het verschiet willen de Britten de oorlogsmonumenten in hun eigen land een opknapbeurt geven.

Via de website In Memoriam 2014 willen ze iedereen in Engeland, Schotland en Wales oproepen om verwaarloosde oorlogsmonumenten te inventariseren.

Veel monumenten worden beschadigd door vandalen en dieven hebben het ook vaak gemunt op het koper of brons waaruit ze zijn vervaardigd. Daarom stelt de War Memorial Trust ook 'smart water' ter beschikking van de lokale bevolking. Dit 'intelligente' water bevat forensische sporen die uniek zijn. Daarmee kunnen dieven direct gelinkt worden aan een specifieke plaats. Het goedje is zo'n succes dat steeds meer criminelen een andere buit uitkiezen wanneer ze het 'smart water'-logo zien staan.

Waar wacht u op om het monument in uw stad een likje 'slim water' te geven?

Onze partners