Véronique Goossens

Hebben we maandag twee commissarissen-generaal bij de federale politie?

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

Of Fernand Koekelberg maandag opnieuw zijn job opeist met het bijhorende salaris of niet, de politie is duur.

Ze geeft het zelf toe. Zo vraagt Catherine De Bolle, de huidige baas, zich in Z-Talk Goossens af of haar duur korps in het holst van de nacht buitenlanders van hot naar her moet escorteren met zoveel mankracht. “Of ambassades bewaken, hoort dat wel tot het kerntakenpakket van mijn mensen?”

Dat de politie duur is, dat wisten we al lang. Zo zijn er veel chefs – waaronder een paar geschorste – net zoals in een Mexicaans leger. “We zullen die situatie moeten uitzweten”, zegt De Bolle laconiek. “Dat zal ongeveer een generatie duren. Je moet het zien als een overgangsregeling die ontstaan is door de politiehervorming. ”
De politie goedkoper maken, zal dus niet meteen via die weg gebeuren.

Dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om te besparen op het politieapparaat. Of om het beter te doen werken.

Zo is Catherine De Bolle er van overtuigd dat de grootste besparingsmogelijkheden te vinden zijn bij ICT. De politie moet evolueren naar de 21e eeuw, zo stelt ze. En dat mag u gerust letterlijk nemen. Weet u, om maar een klein voorbeeld te noemen, dat rechercheurs van de gerechtelijke politie niet eens een eigen e-mailadres hebben? Het faxtoestel is dus nog een flink gebezigd apparaat bij de politie. “Daar moet dringend iets aan gebeuren.” Ze meent het, want voor haar is ICT een topprioriteit. Ook de integriteit aanzwengelen staat zeer hoog op haar to-do-lijst, en de zaak Glenn Audenaert maakt pijnlijk duidelijk dat er fameus wat werk aan de winkel is.

Maar we hadden het over besparingen. Momenteel werken er talloze consultants op ICT-projecten bij de federale politie. Dat is niet alleen verschrikkelijk kostelijk, dat is ook niet efficiënt.

Daarnaast werken de lokale en federale politie met twee verschillende informaticasystemen. Politiemensen klagen daar steen en been over. Maar De Bolle gaat ervoor.

Over vier jaar moet er één groot politie-informaticasysteem operationeel zijn. Een externe audit zal nagaan hoe dat katje precies moet worden aangepakt. Consultants moeten niet denken dat hun broodje nu gebakken is. Bij de politie willen ze die monsteroperatie liever door eigen mensen laten uitwerken. Alleen zijn die mensen er nog niet. Ze zullen moeten aangetrokken worden, maar het rigide statuut van de politie laat momenteel niet toe dat je deze specialisten een aanlokkelijk loon kan bieden. Enige creativiteit met het politiestatuut biedt misschien soelaas.

Het is klaar en duidelijk dat besparingen in ICT dus niet voor de eerste jaren zijn. Eerst moet er geïnvesteerd, later komen de vruchten. Dat we daar in België al mooie staaltjes van gezien hebben, zoals bijvoorbeeld de kruispuntbank voor de sociale zekerheid, doet daar met optimisme naar uitkijken.

Temeer omdat Catherine De Bolle een dame is die graag ideeën vanuit haar organisatie laat opborrelen. Innovatie is een woord uit haar dagelijks vocabularium. Dat is ook de reden waarom ze, hoewel haar stijve politie-uniform anders doet vermoeden, ook geen heimwee heeft naar het militaristische regime van de rijkswacht, waar ze zelf haar politiecarrière is gestart. Daar waar mensen te veel op een strakke lijn moeten lopen, ontstaan geen ideeën en is er geen dynamiek. En dat is nu precies wat deze topflik van haar korps verwacht.

Véronique Goossens
Catherine De Bolle is te gast bij Z-Talk Goossens, het hele weekend lang op Kanaal Z.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content