Vrije Tribune
Vrije Tribune
Hier geven we een forum aan columnisten en gastbloggers
Opinie

15/10/12 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

Graag een meer Gesloten VLD

Beste Alexander De Croo & co, ik zou graag een meer Gesloten VLD terugzien.

Geachte heren en dames van de Melsensstraat: wordt het niet eens tijd om wat na te denken over de eerst helft van uw partijnaam? Ik weet het, Popper had leuke ideeën, maar waar heeft uw openheid u feitelijk gebracht? Zou het niet beter zijn opnieuw eens wat harde standpunten in te nemen, in plaats van angstvallig elk mogelijk scherp kantje van uw programma af te veilen? Uit schrik dat iemand niet met een duidelijk liberale ideologie opgezet zou zijn.

In de welhaast vergeten tijden dat de partij nog vrijheid in haar naam durfde te dragen, pakte men uit met slagzinnen als 'minder belastingen!'. Nu zou de daadkracht uw kenmerk zijn, maar erg veel vinden we daar, op enkele uitzonderingen niet te na gesproken, niet van terug. Lokale mandatarissen zwoegen om driekwart van hun zetels te behouden, terwijl één man met de nodige dosis Latijn en afslankingskuren niet alleen Antwerpen maar geheel Vlaanderen weet te overtuigen van zijn gelijk.

En wat is dat gelijk? Zijn de geldstromen in ons land dan niet juist hét punt waar de liberaal een klare oplossing voor heeft: een overheid die geen geld heeft, kan er ook geen versluizen! Waarom durft de VLD'er niet meer zeggen: "Wij gaan uw belastingen verlagen, en u mag zelf kiezen waaraan u uw geld besteedt!"? Waarom durft men niet meer gaan voor een eenvoudig en aantrekkelijk verhaal dat de vrijheid van het individu en de beperktheid en efficiëntie van de overheid hoog in het vaandel draagt? Waarom moet een andere partij uitpakken met ideeën als: 'Slank die provincies toch eens af!'

Toegegeven, u zou wel eens een verdwaalde linkse rakker onder uw gelederen kunnen verliezen. Maar zou u er de modale Vlaming, die het liefst zo veel mogelijk verdient en al evenveel gewoon met rust wil gelaten worden - lees: niet betutteld, ook niet door vadertje staat - niet mee kunnen aanspreken, terugwinnen?

En nee, ik pleit hier niet voor een soort liberalisme dat al zijn sociaal engagement opzegt. Vrijheid geven en kansen bieden betekent uiteraard ook opkomen voor mensenrechten, scholing en gezondheidszorg. Bovendien staat opkomen voor het individu niet gelijk aan individualisme met al haar connotaties. De schaarse gemeenten waar liberalen een goed beleid aan voldoende aandacht voor de noden van de burger hebben weten te koppelen, kunnen hiervan getuigen.

Daarom, beste Alexander De Croo & co, zou ik graag een meer Gesloten VLD terugzien. Vrijheid, efficiëntie en kansen. U zou wel eens meer volk achter gesloten deuren kunnen terugvinden, dan de laatste jaren bij de opendeurdagen...

Loïc Moureau Filosoof, docent hoger onderwijs en bestuurslid LVSV-Leuven

Onze partners