Nick Hannes
Opinie

15/01/07 om 18:00 - Bijgewerkt om 17:59

Gladde wegen zijn gevaarlijk

De stad Artvin bestaat grofweg uit een straat die als een slang een bergflank op kronkelt. We willen er de werf bezoeken van wat een van de grootste stuwdammen ter wereld moet worden.

Talat, een man die we in het internetcafe leren kennen, heeft nog voor DSI, de Staatswaterwerken, gewerkt en belt enkele contactpersonen op. Onderweg naar de dam, krijgt hij plots telefoon. De directeur van de werf meldt dat een bezoek niet kan doorgaan, want de wegen zijn te glad, en daardoor te gevaarlijk. Vreemd. Het heeft al twee dagen niet gesneeuwd, en de wegen zijn stilaan vrij gemaakt.

Artvin is vooral bekend om zijn jaarlijkse zomerfestival in Kavkasor, met stierenworstelen, folkloredansen en concerten. Artvin heeft ook een mooi kasteel dat zich elegant rond een spitse rots vouwt.

Het ganse kasteel ligt echter te midden van een militaire kazerne. Op de toren prijkt de slogan "Her sey vatan icin", "Alles voor het vaderland". Aan de slagboom houdt een milicien ons tegen. Een andere soldaat brengt ons naar zijn overste.

"We zouden graag het kasteel bezoeken", vraag ik.
"Het pad is ondergesneeuwd', zegt de man. "Te gevaarlijk".

Onze partners