Ewald Pironet

Gidsland Amerika

De VS zien met lede ogen aan hoe de eurocrisis uitgroeit tot een wereldwijde financieel-economische crisis. Moeten ze het verdeelde Europa te hulp snellen?

Het financieel-economisch magazine Businessweek presenteerde onlangs een groot zwart punt op zijn cover, met daarbij de tekst: ‘For Euro Crisis Relief: Bang Head Here’ – om de eurocrisis te vergeten: hier met je hoofd bonken. Over de grote plas heerst grote angst dat de eurocrisis uitmondt in een wereldcrisis, die dus ook de VS zal aantasten. Daarbij ergert men zich in Amerika meer en meer aan de weinig doortastende manier waarop die crisis hier wordt aangepakt.

Dat president Barack Obama angstvallig volgt hoe Europa de crisis aanpakt, is begrijpelijk. Hij kan zich met de presidentverkiezingen in november niet permitteren dat de Europese financieel-economische crisis de broze heropstanding van de VS in het gedrang brengt. Een sputterende Amerikaanse economie met oplopende werkloosheid kan hem zijn herverkiezing kosten. Daarom dat de zenuwachtigheid in het Witte Huis toeneemt over wat er in Europa gebeurt en vooral niet gebeurt. Tot nu toe bemoeiden de VS zich vooral op een diplomatieke manier met de Europese problemen, maar nu wordt er steeds minder een blad voor de mond genomen. Barack Obama heeft tegenwoordig een eenvoudige boodschap voor de Europeanen: neem een voorbeeld aan de VS! Daar werd door het massaal bijdrukken van dollars in vrij korte tijd het Amerikaanse banksysteem gestabiliseerd, volgens Obama. De Europeanen moeten nu eindelijk ook zulke stappen durven te zetten, in plaats van rond de hete brij te blijven dansen.

Roger Altman, viceminister voor Financiën onder president Clinton, beschreef in The Washington Post hoe hij zich een redding van Europa voorstelde. Zijn belangrijkste tip aan de Europese verantwoordelijken: kom nu eindelijk met massaal veel geld over de brug. De Amerikaanse centrale bank pompte tijdens de crisis in 2008 zo’n 13.000 miljard dollar in het financiële systeem, en er was voor 700 miljard dollar directe steun voor de banken. ‘Waarom de Europeanen niet met iets dergelijks op de proppen komen, blijft een raadsel’, aldus Altman.

En daarom gaan er in de VS al stemmen op om een oplossing voor de Europese crisis niet langer alleen aan de treuzelende, verdeelde Europeanen over te laten. Een commentator van zakenzender CNBC, geciteerd door de Duitse krant Die Zeit, zei het zo: ‘Sinds begin 1900 hebben de Europeanen nog niets in hun eentje klaargekregen.’ De VS beschouwen zich nog steeds als de enige supermacht die een echte oplossing voor de eurocrisis kan forceren. Het idee is dat de VS, weliswaar met behulp van China en Brazilië, geld bij elkaar zouden brengen om dat via het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ter beschikking te stellen van Europa – tegen een mooie vergoeding natuurlijk. En dat geld zou Europa dan moeten inzetten om de crisis eindelijk te bezweren. Sommigen wijzen erop dat ook de Amerikaanse centrale bank een rol zou kunnen spelen, zeker nu de Amerikaanse economie bedreigd wordt door de economische crisis. Zij zou bijvoorbeeld staatsobligaties van zwakke Europese landen kunnen opkopen, wat de rente zou drukken en tegelijkertijd privé-investeerders zou kunnen aansporen om er ook op in te tekenen.

Als het ooit echt zover komt dat de VS de eurocrisis moeten oplossen, is dat een blamage voor Europa. En laten we niet naïef zijn: ook dan zal het ons heel wat kosten.

Ewald Pironet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content