Zware inspanningen op het werk en in vrije tijd nefast voor gezondheid

© Thinkstock

Uit onderzoek aan de Gentse universiteit blijkt dat wie een fysiek zware job uitoefent en daarnaast in zijn vrije tijd ook nog eens zware inspanningen levert tot drie keer meer kans op hart- en vaatziekten heeft.

Wie een fysiek zware job uitoefent en daarnaast in zijn vrije tijd ook nog eens zware inspanningen levert om bijvoorbeeld fit te worden, heeft tot drie keer meer kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een onderzoek van dr. Els Clays, verbonden aan de vakgroep Maatschappelijke Gezondheidskunde van de UGent.

“Als je kijkt naar de relatie tussen fysieke activiteit en de effecten op hart- en vaatziekten, dan merk je dat de realiteit complexer is dan wordt aangenomen”, aldus Clays. “Fysieke activiteit op de werkvloer is het type activiteit dat eerder een nadelig effect oplevert en contrasteert met de andere types fysieke activiteit.”

Clays ontdekte, na analyse van gegevens van ruim 14.000 Belgen, dat wie een zware fysieke job combineert met zware inspanningen in de vrije tijd, zoals sporten of woon-werkverkeer, tot drie keer meer risico heeft op hart- en vaatziekten. Daartegenover staat dat het risico op hart- en vaatziekten met 50 procent vermindert bij wie zware fysieke inspanningen levert in zijn vrije tijd, maar dit werd enkel waargenomen bij werknemers die geen zware fysieke activiteit uitoefenen op het werk.

“De fysieke activiteit op het werk is eerder statisch en belastend, zoals zware lasten tillen, het aannemen van een onnatuurlijke houding of fysiek uitputtende activiteiten uitvoeren, waardoor bijkomende fysieke activiteit eerder een overladend effect heeft dan een trainingseffect.”

Verder onderzoek nodig

Toch zegt Clays dat die bevinding in tegenstrijd is met wat eerder onderzoek aantoonde. Ze zegt ook dat verder onderzoek nodig is om te bepalen welk soort fysieke inspanningen mensen met een zware fysieke job in hun vrije tijd (haalbaar kunnen) uitoefenen om fitter te worden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content