Zwangere vrouwen met overgewicht krijgen vaker dikke kinderen

Overgewicht bij kinderen © Reuters
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Overgewicht is niet alleen een probleem bij volwassenen, maar ook meer en meer bij kinderen. Het aantal kinderen met overmatig gewicht neemt stelselmatig toe.

Moeders die tijdens de zwangerschap hun gewichtstoename onder controle kunnen houden, geven hun kinderen waarschijnlijk een voorsprong mee in de strijd tegen overgewicht. Want kinderen van moeders die meer dan gemiddeld bijkomen, worstelen vaak al rond hun twaalfde met overgewicht.

Elke kilogram telt

Onderzoekers van het Boston Children’s Hospital in de Verenigde Staten controleerden de gewichtsevolutie van 42.000 vrouwen en 91.000 van hun kinderen.

Hun onderzoek verscheen recent in de Public Library of Science – Medicine.

De vrouwen wonnen gemiddeld 14 kilogram aan gewicht tijdens hun zwangerschap.

Van de vrouwen die meer toenamen, hadden de kinderen op hun twaalfde gemiddeld een iets hogere BMI. Per extra kilogram van de moeder lag het BMI van hun kind ongeveer 8 procent hoger.

De BMI van de kinderen met moeders die het meest in extra gewicht wonnen, lag gemiddeld 0,43 punt hoger dan de BMI van de kinderen met moeders met de kleinste extra toename.

Preventie is de enige oplossing

Dat verschil lijkt niet groot, maar wanneer je die gegevens naar de hele bevolking doortrekt, kan het een belangrijke factor uitmaken voor het overgewicht van duizenden mensen.

Je mag immers niet vergeten dat het uitermate moeilijk is om de kilo’s die je teveel hebt, blijvend kwijt te raken. Het meeste mensen raken nooit meer van hun overgewicht verlost, tenzij na ingrepen zoals maagoverbruggingen die we best als laatste hulpmiddel blijven beschouwen.

Preventie is de enige oplossing voor overgewicht waarvan bewezen is dat ze werkt.

Stop ook met roken

Roken tijdens de zwangerschap blijkt eveneens het risico op overgewicht voor de kinderen later te vergroten.

Er zijn verschillende redenen om eens goed na te denken over je zwangerschap voor je aan kinderen begint. Zeker wanneer je hoopt dat ze een gezond en gelukkig leven te geven.

Hoeveel mag ik bijkomen?

Overgewicht brengt ook nog andere risico’s mee. Hoe groter het overgewicht, hoe groter het risico op problemen tijdens de zwangerschap, zoals miskramen (een stijging met 25 tot 37 procent), zwangerschapsdiabetes, preeclampsie en trombo-embolieën.

Kinderen van zwangere vrouwen met overgewicht zijn kwetsbaarder na de geboorte. Hun risico op overlijden bij de geboorte is meer dan verdubbeld en ze belanden 3,5 maal meer op intensieve zorgen.

Hoeveel je tijdens de zwangerschap mag bijkomen om zulke risico’s te verkleinen, verschilt naargelang je gewicht voor de zwangerschap.

Voor vrouwen met een normaal gewicht, een BMI tussen 20 en 26, is een toename met 11,5 tot 16 kilogram aanvaardbaar.

Vrouwen met een BMI tussen 26 en 29 beperken de toename best tot ergens tussen 7 en 11,5 kilogram, terwijl je bij een BMI van meer dan 29 best onder de 6 kilogram blijft.

Vrouwen met een te laag gewicht of een BMI van minder dan 20 mogen wat meer op de vork nemen. Een toename tussen 12,5 en 18 kilogram is wenselijk voor hen en hun kinderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content