Zuid-Korea in paniek over MERS-uitbraak

MERS, Zuid-Korea © Reuters

Nadat eerder al meer dan 200 scholen de deuren sloten in Zuid-Korea, gaat het nu om meer dan 700. De paniek over een uitbraak van het MERS-virus in het land neemt toe: 35 mensen zijn besmet, twee zijn eraan overleden en duizenden reizen werden geannuleerd.

Zuid-Korea heeft te maken met de grootste uitbraak van het Middle East Respiratory Syndrome (Midden-Oosten Ademhalingssyndroom) kortweg MERS buiten de grenzen van Saudi-Arabië. In een reactie op de enorme paniek in het land zijn ondertussen meer dan 700 scholen gesloten. Dat bericht Agence France-Presse.

Reis naar Saudi-Arabië

Vandaag/donderdag werden vijf nieuwe besmettingen vastgesteld, wat volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Gezondheid de balans van bekende infecties op 35 brengt. Het eerste geval werd op 20 mei gemeld: een 68-jarige man werd gediagnosticeerd na een reis naar Saudi-Arabië.

Sindsdien zijn meer dan 1.300 mensen die direct of indirect in contact kwamen met het virus, in quarantaine geplaatst. Sommigen worden geïsoleerd in staatsinstellingen, anderen wordt gevraagd thuis te blijven.

Paniek

De toenemende paniek is volgens AFP onder andere te merken op het openbaar vervoer in de hoofdstad Seoul waar steeds meer pendelaars zich met een mondmasker op de bus en de metro begeven.

Die paniek breidt zich ook uit naar het toerisme: de Koreaanse Toerisme Organisatie (KTO) stelt luidens het persagentschap, dat zo’n 7.000 voornamelijk Chinese en Taiwanese toeristen hun geplande groepsreizen naar Zuid-Korea geannuleerd hebben.

De regering van president Park Geun-Hye en gezondheidsvertegenwoordigers in het algemeen zouden te traag gereageerd hebben op de eerste uitbraak, klinkt het. Nu roept Park iedereen op om zijn ‘uiterste best’ te doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan en de paniek onder de bevolking te temperen.

Geen geneesmiddel of vaccin

Er zullen nog meer infecties volgen in Zuid-Korea, zo vreest de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die wel beklemtoont dat er ‘geen bewijs is van een aanhoudende overdracht van de ziekte in de samenleving’.

Wereldwijd zijn 1.161 mensen besmet met MERS, 436 kwamen daardoor om het leven. Meer dan 20 landen zouden door het virus getroffen zijn, maar de meeste gevallen komen voor in Saudi-Arabië.

Tot op heden bestaat er geen geneesmiddel of vaccin voor het virus dat als dodelijker, maar minder besmettelijk beschouwd wordt dan het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS, Ernstig Acuut Ademhalingssyndroom). Dat laatste doodde honderden mensen toen het in 2003 in Azië opdook. (WB/AFP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content