Zout verantwoordelijk voor een op de zeven maagkankers

© Thinkstock

Eén op de zeven gevallen van maagkanker kan vermeden worden door minder zout te eten.

Uit een studie van het World Cancer Research Fund in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat een op de zeven gevallen van maagkanker veroorzaakt wordt door te veel zout. “Het is al langer bekend dat te veel zout eten de kans op bepaalde maagkankers doet stijgen”, bevestigt professor dr. Eric Van Cutsem van het UZ Leuven.

Van Cutsem: ‘Maagkanker meestal laat ontdekt’

“Jaarlijks worden 2.000 tot 3.000 gevallen van maagkanker gediagnosticeerd”, zegt dr. Van Cutsem. Doordat de eerste symptomen vage klachten zijn zoals buikpijn en verminderde eetlust, wordt de kanker meestal pas in een vergevorderd stadium ontdekt. De overlevingskans is dan bijna onbestaande.”

Een te hoge concentratie zout in de maag werkt als een ‘bijtende stof’ en zou het slijmvlies van de maag aantasten.

‘Verborgen zout’

De zoutinname ligt in België opvallend hoger dan in onze buurlanden. Gemiddeld eet de Belg 12 gram zout, terwijl de dagelijks aanbevolen hoeveelheid tussen 5 en 6 gram ligt.

Driekwart van het zout wordt opgenomen via kant-en-klare maaltijden en bereidingen. Dat zijn vaak maaltijden die niet eens zo zout smaken. Dat wordt ook wel het ‘verborgen zout’ genoemd en zorgt ervoor dat we meer zout eten dan we eigenlijk beseffen.

Informatiecampagne ‘Stop het zout’

Zout verhoogt niet alleen de kans op maagkanker, maar ook op hart- en vaatziekten. De FOD Volksgezondheid lanceerde daarom eerder al de informatiecampagne ‘Stop het zout’ om de zoutproblematiek aan te pakken. (Belga/GM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content