Zorgwekkend veel antibiotica in vlees

02/10/13 om 16:34 - Bijgewerkt om 16:34

Bron: Knack

In België houden niet alleen patiënten maar ook veehouders van antibiotica.

Zorgwekkend veel antibiotica in vlees

© Thinkstock

Het consumentenmagazine Test Gezondheid liet 181 stukken Belgisch vlees op ESBL controleren, een enzym dat bacteriën antibioticaresistent kan maken. Een zorgwekkende evolutie, menen wetenschappers.

90% van alle antibiotica is bestemd voor landbouw en veeteelt.

73% van het onderzochte gevogelte in België bevatte ESBL-bacteriën.

84% van de Italiaanse kipstalen testten eerder dit jaar positief bij een soortgelijke test. In Portugal was dat 74%, in Spanje 72%.

16% van het onderzochte varkensvlees bevatte sporen van de ESBL-bacterie. Bij het rundvlees was dat slechts 8%.

70° is de minimumtemperatuur die een stuk vlees moet halen om bacteriën te vernietigen.

Lees meer over:

Onze partners