‘Zonnecrème dient om langer te kunnen zonnen’: 10 fabels over de zon

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Met de sensibiliseringscampagne ‘Je hebt maar één huid’ die loopt van 8 tot 12 mei wil Euromelanoma mensen laten zien dat hun huid hun meest kostbare kleding is. Want er doen nogal wat fabels over de zon de ronde.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Europa, zo meldt Euromelanoma, het netwerk van Europese dermatologen. Ook in ons land blijft het aantal huidkankerpatiënten jaar na jaar zorgwekkend stijgen, met 32.000 nieuwe gevallen per jaar.

Uit een onderzoek naar het zonbeschermingsgedrag bij 13.561 Europeanen, tussen 15 en 65 jaar, in 17 Europese landen, geeft maar liefst 93 procent van de Belgen aan dat de zon gevaarlijk kan zijn voor onze gezondheid, maar amper 6 procent beschermt zich het hele jaar door. Daarmee scoren we nog slechter dan de gemiddelde Europeaan. ‘Slechts 14 procent van de Europeanen beschermt zich het hele jaar door tegen de zon. Wij Belgen blijken nog slechtere leerlingen met amper 6 procent, aldus Dermatoloog Thomas Maselis, voorzitter Euromelanoma België. ‘Veel te weinig natuurlijk, want blootstelling aan de zon en gebrek aan zonbescherming hebben een cumulatief, blijvend effect op onze huid.’

Dat zonnecrème dient om onbeperkt en ongestraft te kunnen zonnen is wellicht het kwalijkste fabeltje over de zon dat de ronde doet. Zonneproducten zijn eigenlijk noodmiddelen waarmee je de schade, die je hoe dan ook oploopt in de zon, kunt beperken. Zonnecrème is eigenlijk vergelijkbaar met een veiligheidsgordel in een botsing.

Maar er bestaan nog meer fabeltjes over de zon en uv-straling:

1. ‘Een bruine huid is een blijk van gezondheid’

Als een bruine huid al iets zegt over je gezondheid, dan wel dat die gezondheid al wat aangetast is. Een bruine huid is een afweerreactie van het lichaam tegen verdere beschadiging door uv-straling.

2. ‘Als je bruin bent, kun je zonder meer veilig in de zon komen’

Een donkere huid beschermt ongeveer evenveel als een zonneproduct met beschermingsfactor 3. Dat is veel te weinig om onbeschermd te zonnen.

3. ‘Op een bewolkte dag kun je niet verbranden’

Als de hemel zwaar betrokken is, zal je niet gauw verbranden, maar op een licht bewolkte zomerdag dringt tot 80 procent van de uv-stralen door de wolken en kun je wel degelijk zonnebrand oplopen.

4. ‘Je kunt niet verbranden in het water’

Water houdt slechts een klein deel van de uv-straling tegen. Bovendien blijven je hoofd en schouders meestal boven water en door het weerkaatste gedeelte van de straling verbrand je nog sneller dan op het droge. Vergeet ook niet dat water zelfs de ‘waterbestendigste’ zonnecrèmes gedeeltelijk wegspoelt.

5. ‘Uv-straling tijdens de winter is niet gevaarlijk’

De hoeveelheid uv-straling die het aardoppervlak bereikt, is minder in de winter, wanneer de zon laag blijft en de stralen een langere weg door de atmosfeer afleggen. Maar als er sneeuw ligt, weerkaatst die de straling. Dat kan je blootstelling verdubbelen, zeker in de bergen.

6. ‘Wanneer je regelmatig pauze neemt tijdens het zonnen, zal je niet verbranden’

Pauzeren is beter dan niet pauzeren, tenzij je pauzeert om langer te kunnen zonnen dan zonder pauzes. De blootstelling aan uv-straling stapelt zich namelijk op. Een pauze zet de teller niet op nul.

7. ‘Als je de warmte van de zonnestralen niet voelt, zal je niet verbranden’

Zonnebrand wordt veroorzaakt door uv-straling, die je niet kunt voelen. De warmte die de zon geeft, komt van de infraroodstralen en niet van uv.

8. ‘Zonnebanken bereiden je huid voor zodat je minder snel verbrandt’

De blootstelling aan uv-straling van de zonnebank moet worden opgeteld bij de blootstelling aan uv-stralen van de zon en verhoogt dus je totale blootstelling en daardoor ook je risico op huidkanker.

9. ‘Zonnebrand beschadigt je huid niet blijvend’

Telkens wanneer je verbrandt of bruin wordt, raakt je huid beschadigd. Het aantal keren dat je verbrandt of bruint, verhoogt je risico op huidkanker.

10. ‘Zonnecrème dient om langer te kunnen zonnen’

Zonnecrème is een noodmiddel om de schade te beperken als je niet uit de zon kunt of wil blijven. De bescherming van zonnecrème hangt in hoge mate af van de correcte toepassing.

Uit: ‘Red je vel, de basisgids over huidkanker en huidkankerpreventie’ door Brigitte Boonen, uitgegeven bij Lannoo. Meer info

Met de sensibiliseringscampagne ‘Je hebt maar één huid’ die loopt van 8 tot 12 mei wil Euromelanoma mensen laten zien dat hun huid hun meest kostbare kleding is. Maselis: ‘Hoewel het thema van onze campagne elk jaar wisselt, blijft onze boodschap dezelfde: bescherm je tegen te veel zon. Ook proberen we iedereen te informeren dat je huidkanker kan genezen bij vroegtijdige diagnose. Dus, kijk regelmatig je huid na en controleer of er veranderingen zijn. Twijfel je, win dan altijd professioneel advies in, want het kan echt je leven redden.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content