Zonnebank is verslavend

© Reuters

Regelmatig onder de zonnebank gaan doet iets met je hersenen dat sterk lijkt op een patroon van verslaving, zo blijkt uit nieuw onderzoek dat binnenkort gepubliceerd wordt in Addiction Biology.

Voor sommige mensen kan het nooit genoeg zijn en voor mensen die van een bruin kleurtje houden, is dat onmiddellijk merkbaar. Vaak zelfs pijnlijk zichtbaar. Van een lekker zomers tintje kan vaak niet meer spreken. Want zelfs putje winter lopen ze er nog diepbruin bij. Met rimpels die het teveel aan ultraviolet aftekenen.

Waarom blijven ze zo hardnekkig hechten aan hun zonnebeurten, vraag je je dan af. Verslaving; zo werd enkele jaren geleden gesuggereerd in de Archives of Dermatology. Toen al bleek, volgens een veelgebruikte test voor alcoholmisbruik, dat een groot deel van de hardnekkige zonnebankkloppers voldeden aan de criteria voor verslaving.

Not the real thing

Bryon Adinoff, psychiater van het Southwestern Medical Center van de universiteit van Texas die het eerste onderzoek uitvoerde, ging een stap verder. Hij schoof zeven fanatieke gebruikers, 3 maal per week onder de zonnebank was voor hen een minimum, onder een hersenscanner.

De ene maal was dat na een echte zonnebeurt, de andere maal na een schijnbeurt die op het eerste gezicht niet van een normale zonnebankbeurt te onderscheiden viel. Maar niet voor de gedreven gebruikers. Zij merkten wel een verschil, zo vertelden ze onmiddellijk na het hersenonderzoek.

De hunker blijft

Hun gevoel bleek hen niet te bedriegen, want tijdens de echte zonnebeurt met blootstelling aan ultraviolet licht, vertoonden bepaalde hersencentra activiteit die overeen komt met dat van middelenmisbruik. Het soort activiteit dat ook te zien is bij het gebruik van drugs of ene voedingsmiddel dat sterke reacties uitlokt zoals suiker.

Na de schijnbeurt voelden de deelnemers zich nog niet voldaan. Hun zin in een echte zonnebankbeurt was nog even groot als voordien.

Adinoff hoopt dat dit nieuwe inzicht kan bijdragen tot een oplossing voor mensen die, zelfs nadat er huidkanker bij hen verwijderd werd, binnen de kortste keren weer onder de zonnebank liggen. Verslavingen zijn immers een complex verschijnsel en vragen een eigen aanpak.

Jan Etienne / Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content