Zonnebank goed voor bijna 800 doden per jaar in Europa

25/07/12 om 18:26 - Bijgewerkt om 18:26

Zonnebanken zijn verantwoordelijk voor bijna 800 sterfgevallen per jaar in Europa als gevolg van huidkanker.

Zonnebank goed voor bijna 800 doden per jaar in Europa

Wie deze toestellen gebruikt, loopt 20 procent meer risico op een melanoom, zo geeft een studie aan die in het tijdschrift British Medical Journal is verschenen.

Van de 64.000 gevallen van huidmelanoom (de ergste vorm van huidkanker) die jaarlijks in achttien Europese landen worden vastgesteld, houden 3.438 gevallen of 5,4 procent verband met het gebruik van de zonnebank, zo blijkt uit de meta-analyse door de instituten Ipri (International prevention research institute) in Lyon en IEO (European institute of oncology) in Milaan.

20 procent meer risico

Op basis van 27 studies over dit thema menen de vorsers van de twee instellingen dat het risico op huidmelanoom 20 procent hoger ligt bij mensen die minstens één keer op een zonnebank met kunstmatige ultraviolette stralen gingen bruinen.

Het risico verdubbelt zelfs wanneer men voor de leeftijd van 35 jaar op de zonnebank gaat liggen, verzekeren de auteurs, die benadrukken dat men deze huidkankers kan vermijden "als men zich niet blootstelt aan dit type van toestel". (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners