Zoetstof dan toch niet zonder effect voor suikerspiegel

© Thinkstock

Kunstmatige zoetstoffen zijn mogelijk minder onschadelijk dan tot nu toe werd aangenomen, ook al bevatten ze geen calorieën.

Onderzoekers aan de Washington University hebben het effect van sucralose (beter bekend onder de naam Splenda) getest op 17 zeer zwaarlijvige mensen die niet aan diabetes lijden en niet op regelmatige basis zoetstoffen consumeerden. Op die manier wilden ze nagaan of sucralose een impact heeft op het insulineniveau in het bloed en de bloedsuikerspiegel van de deelnemers.

De proefpersonen werden opgedeeld in twee groepen. De eerste groep kreeg water te drinken, de tweede sucralose, waarna beide groepen een glucosetolerantietest ondergingen. Die test bestaat erin een patiënt een kleine hoeveelheid glucose toe te dienen, waarna de bloedsuikerspiegel wordt gemeten. Een dag later kreeg de eerste groep de sucralose te drinken en de tweede gewoon water, waarna de deelnemers opnieuw een glucosetolerantie ondergingen.

Impact op suikerspiegel

‘Wanneer de deelnemers sucralose dronken, bereikte hun suikerspiegel een hoger niveau na de opname van glucose dan wanneer ze gewoon water hadden gedronken’, zegt hoofdauteur M. Yanina Pepino in een persbericht. ‘Ook hun insulineniveaus stegen met zo’n 20 procent. Dat toont aan dat zoetstof wel degelijk een effect heeft. We wilden deze doelgroep in het bijzonder onderzoeken, omdat zoetstoffen hen vaak worden aangeraden om hun dieet gezonder te maken.’

Toch hoeven de resultaten volgens de onderzoekers niet per se op slecht nieuws te wijzen, aangezien het aantoont dat de deelnemers voldoende insuline aanmaken om de verhoogde glucoseniveaus op te vangen. Wel bestaat het risico dat een dergelijke verhoogde insulineproductie op termijn tot een zekere resistentie leidt. Dat kan type 2 diabetes veroorzaken. (JDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content