Zo creëert u een narcistisch kind

© /
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Wie of wat draagt nu eigenlijk de schuld voor het voorbrengen van kleine irritante narcisten? Uit een Nederlandse studie blijkt dat ouders de coole trekken van hun kind beter niet overwaarderen. Geen affectie tonen is echter ook geen oplossing, tenzij u uw kind alle zelfvertrouwen wilt ontnemen.

In het Amerikaanse magazine Proceedings of the Nationale Academy of Sciences werd een Nederlandse studie naar narcisme bij kinderen gepubliceerd. Daarbij werden 565 kinderen en hun ouders anderhalf jaar lang – op vier verschillende momenten met telkens zes maanden interval – opgevolgd.

De studie ging op zoek naar de oorsprong van extreme zelfzucht. Het onderzoek werd gevoerd bij kinderen tussen de zeven en de twaalf jaar oud, de leeftijd waarop zulke trekjes volgens Time.com doorgaans opduiken.

Wat is er mis met narcisme?

Eerst en vooral: wat is er nu precies zo fout aan narcisme? Hoofdauteur van de studie, Eddie Brummelman van de Universiteit van Amsterdam, vertelt de nieuwssite dat agressie een minder leuk neveneffect van de karaktertrek is. ‘Als narcisten niet de nodige bewondering krijgen, of bekritiseerd of afgewezen worden, kunnen ze agressief worden.’ Time.com stelt nog dat narcisten ook vatbaarder zijn voor verslavingen en dat volwassenen niet altijd de beste sociale vaardigheden hebben.

De studie geeft nu aan dat ouders deels de schuld kunnen dragen voor het grootbrengen van narcisten. Ouders die hun kinderen overwaardeerden en hen bijvoorbeeld ‘specialer dan andere kinderen’ noemden of stelden dat zij ‘iets meer verdienden in het leven’, hadden meer kans op een hoge score bij narcismetesten dan kinderen die niet op zo’n lof konden rekenen.

‘Kinderen geloven hun ouders’

Ook werd gekeken naar de manier waarop de ouders hun kinderen beoordeelden. Dat gebeurde met een graadmeter voor statements als: ‘Mijn kind is een groot voorbeeld dat door andere kinderen gevolgd moet worden.’

‘Het is niet goed voor de kinderen, noch voor de samenleving’, zegt studiemedewerker Brad Bushman, professor Communicatie en Psychologie aan de Universiteit van Ohio, tegen The Guardian. ‘Kinderen geloven het als hun ouders hen zeggen dat ze specialer zijn dan anderen.’

Zelfvertrouwen uit genegenheid

Uit het onderzoek bleek dat genegenheid en aanmoediging een betere strategie vormden dan het opblazen van het ego van het kind. Kinderen die geregeld te horen kregen dat ze graag gezien werden, vertoonden vaker een groter gevoel van eigenwaarde. Geen narcisme.

Die kinderen zagen zichzelf niet als specialer dan een ander, maar stelden wel tevreden te zijn met zichzelf en zichzelf graag te zien zoals ze waren. ‘Mensen met veel zelfvertrouwen denken dat ze even goed zijn als anderen, narcisten denken dan weer dat ze beter zijn dan anderen’, verklaart Bushman aan de Britse krant.

‘Volgens de resultaten van dit onderzoek, kunnen we ouders misschien leren genegenheid en affectie te uiten om zelfvertrouwen bij hun kinderen op te wekken’, zegt Brummelman op Time.com. ‘Maar dat zonder hun kinderen op een voetstuk te zetten, zonder hen te laten denken dat ze specialer zijn of machtiger dan anderen.’

Zich goed (willen) voelen

Toch maakt de aanpak van de ouders niet alle verschil. ‘Net als andere karaktertrekken, is narcisme deels het gevolg van genetica en deels van de trekken van de kinderen zelf’, klinkt het in de studie. ‘Zelfvertrouwen gaat over zich goed voelen over zichzelf’, besluit Brummelman op de nieuwssite. ‘Narcisme is meer over zich goed willen voelen over zichzelf.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content