Zitten, een gevaar voor de gezondheid

10/07/12 om 17:41 - Bijgewerkt om 17:41

Drie uur per dag zitten, verlengt je leven met twee jaar. Dat blijkt uit een artikel van het British Medical Journal.

Het British Medical Journal (BMJ), het tijdschrift van de Britse algemene artsenvereniging, bespreekt de resultaten van een wetenschappelijke analyse over zittend gedrag en levensverwachting in Amerika. Kernboodschap van het onderzoek: zitten verkort de levensduur.

De levensverwachting van de Amerikaanse bevolking zou met twee jaar stijgen, als de Amerikanen slechts drie uur per dag zouden zitten. Als ze het aantal uur televisiekijken daarenboven beperken tot twee uur per dag, verlengen ze hun leven met nog eens 1,4 jaar.

De experts van het BMJ wijzen op het veralgemenende karakter van de Amerikaanse studie. "Het onderzoek suggereert enkel een relatie tussen zittend gedrag en een kortere levensverwachting. Een persoonlijke effect op het feit dat je minder zit, is dus niet te voorspellen", aldus het BMJ.

Internationaal onderzoek

Uit een vergelijkend onderzoek, waarbij inwoners uit twintig landen hun zitgedrag rapporteerden, blijkt dat de deelnemers gemiddeld 300 minuten per dag - dat wil zeggen 5 uur - zittend doorbrengen. Er zijn wel internationale verschillen: van minder dan 180 minuten in Portugal en Brazilië tot meer dan 360 minuten in Noorwegen en Japan.

Verschillende onderzoeken toonden eerder al aan dat zittend gedrag de kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en het metaboolsyndroom verhoogt.

Katrien Wijndaele (Ugent en Cambridge) bevestigt

Onze zittende levensstijl heeft dus een grote impact op je gezondheid. Dat was ook doctor Katrien Wijndaele van de universiteiten van Gent en Cambridge al langer opgevallen. "Wanneer we ons comfortabel in een zetel nestelen, auto rijden of zittend werken aan ons bureau, gaan de spieren in diepe ontspanning", vertelde Wijndaele eerder in het gezondheidsmagazine Bodytalk. "Daardoor valt ook hun stofwisseling zo goed als stil. Net als wanneer we slapen, maar daarop is ons lichaam ingesteld. Overdag lange perioden met je spieren in sluimerstand gaan, is fataal voor ons metabolisme." (SVL)

Onze partners