Zingen overdag, minder snurken 's nachts

06/11/13 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:19

Iedere dag een half uurtje luidkeels zingen en je snurkt minder.

Zingen overdag, minder snurken 's nachts

Franse zangeres Melanie Laurent © Reuters

Iedere dag een half uurtje luidkeels zingen en je snurkt minder. Dat bevestigen de blije partners van een groep snurkers die gedurende 3 maanden dagelijks minstens 20 minuten zangoefeningen volgden.

De snurkers deden mee aan een wetenschappelijk onderzoek, samen met een groep mensen met milde tot matige slaapapneu (regelmatige ademstilstand tijdens de slaap van minstens 10 seconden), uitgevoerd door de afdeling neus-, keel- en oorziekten van het Royal Devon and Exeter Hospital in Engeland.

's Avonds alcohol mijden

Alle 127 deelnemers, onder wie 72 snurkers en 55 mensen met slaapapneu, kregen 3 cd's met liedjes voor snurkers en de raad om 's avonds alcohol en slaapmedicatie te mijden. De controlegroep kreeg hetzelfde advies zonder de zangoefeningen.

Niet alle zangers hielden vol, 34 haakten om allerlei redenen vroegtijdig af. Alle volhouders meldden na afloop minder slaperigheid overdag en de snurkers snurkten minder. Op een schaal van 0 tot 10 zakte de snurkfrequentie met 1,5 punten. (MF)

Onderzoek Gerandomiseerde gecontroleerde studie, maar met een vrij beperkte groep deelnemers.Team De neus-keel-oorartsen en hoofd- en halschirurgen van de Royal Devon & Exeter NHS Foundation Trust, Exeter, VK.

Bron: International Journal of Otolaryngology and Head & Neck Surgery 2013;2(3)

Lees meer over:

Onze partners