Zijn kinderen slecht voor uw relatie?

14/01/14 om 14:14 - Bijgewerkt op 16/01/14 om 15:23

Koppels zonder kinderen hebben gelukkiger relaties. Bovendien zouden homostellen gelukkiger zijn dan hetero's.

Zijn kinderen slecht voor uw relatie?

© Thinkstock

Koppels zonder kinderen zijn gelukkiger in hun relatie. Dat is een van de resultaten uit een studie aan de open universiteit van het Verenigd Koninkrijk. Volgens hetzelfde onderzoek zijn homo's ook gelukkiger dan heteroseksuele stellen.

Uit de studie is gebleken dat kinderloze koppels meer voldoening halen uit hun relatie en zich meer gewaardeerd voelen door hun partner dan echtparen met kinderen. Ongetrouwde stellen waren volgens de studieresultaten bovendien een beetje gelukkiger dan getrouwde koppels.

Daarnaast bleek ook dat homoseksuele stellen gelukkiger zijn in hun relatie dan hetero's. Ze zijn echter wel minder geneigd om publiekelijk gevoelens van affectie te uiten, omdat ze bang zijn voor afkeurende reacties van de samenleving.

Eenvoudige gebaren

Het Britse onderzoek werd gevoerd bij meer dan 5000 proefpersonen. Onder de deelnemers bevonden zich koppels van alle leeftijden. Er werd zowel bij homo's als bij hetero's gepeild. De onderzoekers wilden in kaart brengen wat moderne stellen belangrijk vinden in hun relatie.

De studie toonde aan dat eenvoudige handelingen zoals 's morgens een kopje thee zetten voor de partner of samen naar tv kijken meer werden geapprecieerd dan grote dramatische gebaren. Interessanter vonden de onderzoekers echter het verschil binnen de relatietypes.

Moeders en vaders

Zo waren moeders volgens het onderzoek het ongelukkigste met hun partner. Wanneer aan proefpersonen werd gevraagd wie de belangrijkste persoon in hun leven is, waren vaders meer geneigd om hun partner te verkiezen boven hun kinderen. Moeders kozen echter in meer dan 70 procent van de gevallen voor de kinderen.

Toch bleken moeders ook gelukkiger met hun leven te zijn dan welke andere groep dan ook. Alleen haalden ze hun geluk doorgaans niet uit hun relatie, maar uit hun kinderen. Vaders daarentegen klaagden volgens de studie vaker over een gebrek aan seksuele intimiteit in de relatie. Zo gaf 40 procent van de moeders aan dat hun partner meer seks wilde dan zijzelf, terwijl dat bij de vaders slechts 10 procent was.

'Ik hou van jou'

Volgens de onderzoekers is het moeilijk om vast te stellen wat precies wordt bedoeld met liefde in een relatie. Zo appreciëren zowel mannen als vrouwen het, wanneer hun partner 'Ik hou van jou' zegt, maar er zijn toch gebaren die veel hoger worden gewaardeerd. (YD)

Lees meer over:

Onze partners