Ziekteverzuim: griep of andere boosdoeners?

25/02/13 om 17:23 - Bijgewerkt om 17:23

Zijn de stijgende verzuimcijfers te verklaren door een sterk griepvirus, of is er meer aan de hand?

Ziekteverzuim: griep of andere boosdoeners?

De griepepidemie piekt. Naar jaarlijkse gewoonte onderzocht Sofim, een hr-dienstverlener die overwegend in Limburg actief is, de verzuimcijfers van de maand januari en de tendens van het afgelopen jaar. Zijn de cijfers te verklaren door een sterk griepvirus, of is er meer aan de hand?

In 2012 was 33 procent van de werknemers minstens één keer ziek, zo blijkt uit de cijfers van Sofim. In 2011 was dat 30 procent. Gemiddeld was men tweemaal ziek per jaar, telkens vijf dagen.

Griepvirus

Veel bedrijven bleken in januari getroffen door de griepepidemie. Bijna 15 procent van de werknemers is in januari 2013 ziek geweest, of 23 procent meer dan vorig jaar. "De griepepidemie heeft wel degelijk een effect gehad", aldus commercieel directeur Olivier Dubois.

Stress en burn-outs

Opvallend is het stijgend aantal langdurig zieken. Het aantal werknemers dat langer dan een jaar ziek is, steeg elf procent tegenover 2011.

Sofim wijst op het toenemend aantal werknemers dat bezwijkt onder stress of burn-outs. "We moeten ons huidig loopbaanmodel durven evalueren en bijsturen", aldus Frank Vols, algemeen directeur van Sofim. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners