Ziekenhuizen springen slordig om met rechten ouders

Het merendeel van de Vlaamse ziekenhuizen houdt de ouders liever op afstand wanneer hun zoon of dochter wordt geopereerd of ontwaakt na een operatie.

In 43 van de 56 Vlaamse ziekenhuizen mogen ouders niet steeds bij hun zoon of dochter zijn wanneer het kind bij bewustzijn is hoewel dat hun recht is. Dat blijkt uit de meest recente inspectieverslagen van de Vlaamse ziekenhuizen, die De Standaard bij de Zorginspectie opvroeg.

In slechts 14 ziekenhuizen mogen ouders met hun kind mee naar de operatiezaal. Slechts 21 ziekenhuizen dulden ouders in de recovery, waar patiënten na de operatie ontwaken. De ouders niets toestaan, is voor het ziekenhuis simpeler dan ze wel bij de zorg te betrekken, zegt Michel Deneyer, kliniekhoofd pediatrie aan het UZ Brussel en gespecialiseerd in de patiëntenrechten van kinderen.

“Wanneer ouders mee willen naar de operatiezaal, moet je de tijd nemen om aan hen uit te leggen hoe het eraan toe gaat in het operatiekwartier. Maar het loont de moeite om ouders zoveel mogelijk te betrekken. Het ziekenhuis maakt behoorlijk indruk op een kind. De ouder is dan zijn baken.”

Ouders willen in de eerste plaats dat hun kind de beste medische verzorging krijgt, zegt Els Meerbergen, adjunct-directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. “Vooral ouders die vaak met hun kind in het ziekenhuis zijn, willen daarnaast dat het kind zich er op zijn gemak voelt. Om hun kind gerust te stellen, moeten ouders ook kunnen blijven slapen.” In 18 van de 56 ziekenhuizen is dat niet steeds mogelijk. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content