Ziekenhuizen bieden online om patiënten te behandelen

© iStock

Op de Australische website medetourism.com kunnen ziekenhuizen van overal ter wereld bieden om patiënten te behandelen. Medisch toerisme krijgt hiermee een nieuwe invulling.

De site werkt als volgt: patiënten geven in eerste instantie hun pathologie aan en het land waar zij wensen behandeld te worden. Verschillende ziekenhuizen kunnen vervolgens een bod uitbrengen. Uiteindelijk is het aan de patiënt om te kiezen waar hij of zij naar toe trekt. “Wie via medetourism.com een medische procedure boekt, kan tot 70% besparen in vergelijking met medische kosten in Australië en de VS”, zegt de organisatie in de FAQ.

Ook Belgische ziekenhuizen

Medische consultants uit Australië, Ierland, het VK en de VS hebben naar eigen zeggen vier jaar onderzoek gedaan naar “de optimale manier om de stijgende kosten van gezondheidszorg te drukken zonder te moeten inboeten aan kwaliteit van zorg”. Het resultaat daarvan is een bidding website, “waarbij de beste ziekenhuizen ter wereld tegen elkaar opbieden voor uw procedure”. Tot de ‘bieders’ zouden alleen geaccrediteerde ziekenhuizen met een JCI-label behoren, waaronder ook Belgische: het UZ Antwerpen, UZ Leuven, UPC Kortenberg, Jan Yperman Ziekenhuis en az groeninge.

Maar zij kennen niet van het bestaan van medetourism.com af, laten verschillende van deze ziekenhuizen aan de redactie van Artsenkrant weten. “De informatie die erop vermeld staat, is ook niet correct.” Zo geeft de pagina van het UPC Kortenberg, een psychiatrisch centrum, aan dat je er zou terecht kunnen voor onder andere rugoperaties… Google Image Search leert ook dat verschillende foto’s willekeurig van het web geplukt zijn, en niet per se horen bij de ziekenhuizen in kwestie.

Een stap te ver?

De Artsenkrant-redactie vroeg een offerte aan voor een liposuctie in o.a. China, Egypte en Argentinië, maar kreeg geen biedingen. De eigenaars van de website reageerden aanvankelijk positief op een interviewaanvraag, maar concrete antwoorden bleven uit.

Ondertussen blijkt dat de website een grondige metamorfose heeft ondergaan. Ziekenhuizen laten bieden voor een procedure is niet meer mogelijk. Patiënten kunnen zich nog ‘maar’ in negen landen laten behandelen, voornamelijk in Azië. Verwachtten de organisatoren nog meer (kritische) vragen van journalisten? Vreesden ze negatieve reacties? Hoewel medisch toerisme een wijdverspreid verschijnsel is, is bieden op medische ingrepen immers nog een stap verder. (Emily Nazionale)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content