‘Ziekenhuisapotheek niet open voor publiek’

Artsen die tijdens hun vakantie op eigen kosten naar ontwikkelingslanden reizen mogen geen geschonken geneesmiddelen meenemen.

Straks is het weer Grote Vakantie. Met hoofdletters. Weken niets doen, luieren en denken wat we in die tijd allemaal hadden kunnen doen, maar waar we te lui voor waren. Sommige mensen nemen geen vakantie, of beter: ze gebruiken die vakantie om ergens een handje toe te steken. Gratis en voor niets. Sommige artsen zijn daar goed in. Gedurende enkele weken ‘lenen’ ze hun expertise en hun tijd om voor radeloze, zieke mensen het verschil te maken en reizen ze, op eigen kosten, naar ontwikkelingslanden.

Ze kunnen op veel sympathie rekenen, die artsen. Ook op het thuisfront. Het is dan ook bijna de gewoonte dat ze niet alleen met een valies vol kleren (en balpennen en t-shirts), maar ook met sportzakken vol voorschriftvrije geneesmiddelen, meestal genereus geschonken door het ziekenhuis waar ze werken.

Pijnstillers en vitaminepreparaten, maar soms ook meer gespecialiseerde, voorschriftplichtige geneesmiddelen zoals antibiotica.

Njet van minister Onkelinx

Dat kan niet, heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx nu gezegd. Of geneesmiddelen nu voorschriftvrij zijn of voorschriftplichtig maakt geen verschil. Het is ontoelaatbaar…

Het was Louis Ide (N-VA) die de minister wees op de toch wel asociale kant van de Belgische geneesmiddelenwetgeving. “Vaak steunen de ziekenhuizen hun artsen in dit soort acties. Ze dragen op die manier ook hun steentje bij bij de sociale functie die een ziekenhuis mondiaal ook heeft en tegelijkertijd zijn ze op die manier zeker dat de arts kwaliteitsvolle producten meekrijgen die niet vervallen zijn. Ze stellen die geneesmiddelen vanuit de ziekenhuisapotheek ter beschikking van de artsen. Als het om voorschriftplichtige geneesmiddelen gaat dan is het een arts die ze hier voorschrijft, en een Belgische ziekenhuisapotheker die ze aflevert aan een buitenlands ziekenhuis. Het is bovendien dat andere ziekenhuis dat, in het geval van voorschriftplichtige en dus terugbetaalde geneesmiddelen, de kosten draagt. De Belgische ziekteverzekering draait daar dus niet voor op”, zegt Louis Ide.

Verbod op goede daden
En toch mag het niet, heeft minister Onkelinx bijzonder gedecideerd laten weten. “De ziekenhuisapotheek en het depot staan niet open voor het publiek”, zegt ze. “Wat er in de ziekenhuisapotheek wordt besteld en wat de ziekenhuisapotheek levert, moet in het ziekenhuis zelf gebruikt worden. De ziekenhuisapothekers mogen geen enkel geneesmiddel leveren aan begeleiders, arts of niet, van missies binnen of buiten Europa. Zelfs als de arts zijn persoonlijke trousse wil vullen met geneesmiddelen, dan moet hij maar naar een gewone apotheek gaan en daar zijn inkopen doen. Als geneesmiddelen bovendien naar het buitenland worden vervoerd, dan moét er een vergunning tot uitvoer zijn.”

Dit is een koude douche voor artsen die zich belangeloos willen inzetten. De minister oordeelde streng, maar bleek naderhand toch niet ongevoelig voor de problematiek. Ze heeft immers in een adem beloofd dat ze contact zal opnemen met het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) om eens na te gaan of er toch niet ergens een oplossing te vinden is. Maar tot die er is, klinkt het categoriek ‘njet’.

Désirée De Poot Bron: De Apotheker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content