Zichtbaar cholesterol rond het oog

16/09/11 om 15:58 - Bijgewerkt om 15:58

De kleine, witgele vlekken rond de ogen, xanthelasma zeggen dokters, wijzen op een hoger risico voor hart- en vaatziekten. Mooi zijn ze niet, maar als waarschuwingsteken kan je ze niet negeren.

Zichtbaar cholesterol rond het oog

De kleine, witgele vlekken rond de ogen, xanthelasma zeggen dokters, wijzen op een hoger risico voor hart- en vaatziekten. Mooi zijn ze niet, maar als waarschuwingsteken kan je ze niet negeren. Paniek hoeft niet, maar wie xanthelasma rond de ogen heeft, doet er goed aan eens met zijn arts te gaan praten. Volgens de British Medical Journal van deze week lopen mensen met xanthelasma 20 procent of meer kans om in de volgende 10 jaar een hartinfarct te krijgen. En dat risico noemen artsen hoog. Maar je hebt tijd om het risico terug te dringen.

Cholesterolzakjes

Xanthelasma zijn licht verheven onderhuidse opstapelingen van cholesterol en het zou best kunnen dat ze via dezelfde mechanismen ontstaan als de atherosclerotische plaques of aderverkalking die de bloedvaten kunnen vernauwen en verstoppen. Mensen met deze vlekken hebben over het algemeen trouwens een verhoogde cholesterolspiegel in het bloed.

Ondanks alle onderzoeken vond men vroeger geen aanwijzingen dat deze vlekken gepaard gingen met een hoger risico op hartinfarcten of andere gevaarlijke hart- en vaatziekten. Met als gevolg dat men de xanthelasma ging bekijken als een ongevaarlijk, goedaardig verschijnsel. Maar komt nu dus verandering in.

Sterke studie

De studie, uitgevoerd door de Deense professor Anne Tybjærg-Hansen van de universiteit van Kopenhagen, is een sterke studie. Samen met haar team analyseerde Tybjærg-Hansen de gegevens van 12.745 deelnemers van de Copenhagen City Heart Study. De deelnemers, mannen en vrouwen van 20 tot 93 jaar, vertoonden geen hart- en vaatziekten toen ze zich in de jaren 1976 tot 1978 aanmeldden voor de studie. Ze werden gevolgd tot in mei 2009.

Bij het begin van de studie had 4,4 procent al xanthelasma-vlekken. In de loop van het onderzoek kregen 1872 mensen een hartinfarct, 3699 een hartziekte, 1498 een beroerte en overleden 8507 van de deelnemers

De analyse van de gegevens toonde aan dat mensen met xanthelasma, ongeacht hun leeftijd of andere mogelijke risicofactoren een duidelijk groter risico lopen op een hartinfarct, beroerte, hartziekte of overlijden dan mensen zonder xanthelasma. Deze vlekjes zijn met andere woorden in nuttig en perfect zichtbaar waarschuwingsmiddel om na te gaan wat je moet, kunt of wil doen om je risico op deze aandoeningen te verlagen.

Weg en toch ook niet

Voor alle duidelijkheid nog dit. Xanthelasma-vlekken kan je moeilijk aantrekkelijk noemen en nogal wat mensen laten ze weghalen door een dermatoloog. Maar daarmee is het probleem van het verhoogde risico nog niet verdwenen.

Jan Etienne, journalist Bodytalk

Onze partners