Zeven procent meer hartinfarcten bij koud weer

© Thinkstock

Niet alleen fijn stof kan aan de basis van een hartinfarct liggen, maar ook koude.

Hoogleraar Marc Claeys (UZA, UA) ontdekte met twee masterstudenten dat een daling van de minimumtemperatuur met tien graden leidt tot 7 procent meer infarcten.

Naar aanleiding van de discussie omtrent de Oosterweelverbinding en gezondheidsproblemen wou cardioloog Marc Claeys kijken of fijn stof inderdaad zo’n bepalende factor is. “In de medische literatuur was er nog één artikel dat die link verder bekeek”, stelt Claeys. Hij onderzocht samen met twee masterstudenten van de Universiteit Antwerpen 16.000 hartinfarcten tussen 2006 en 2009, waarbij de rol van roet en fijn stof, maar ook van temperatuur en luchtvochtigheid van 73 Belgische weerstations mee werden ingevoerd.

De resultaten werden op een internationaal cardiologisch congres in Amsterdam voorgesteld. “Een verklaring voor de stijging van het aantal infarcten is mogelijk dat koudereceptoren op de huid tot de afgifte van catecholamines in het bloed leiden, wat de bloeddruk verhoogt,” stelt Claeys. “Ook de viscositeit (stroperigheid, red.) verandert door de aanmaak van stollingsfactoren.” Die beide factoren verhogen de kans op klontervorming en verstopping van de kransslagader. Pieken of dalen van fijn stof maakten geen verschil tegenover de temperatuurschommelingen, al erkent Claeys wel dat chronische blootstelling door aderverkalking wel voor extra risico zorgt.

Claeys stelt dat mensen met een verhoogd risico zich in de winter best warm induffelen, maar ook in de lente en de herfst, wanneer het verschil tussen de temperatuur binnen en buiten nog groot kan zijn. Claeys stelt dat in de komende weken ook gegevens over griepepidemieën zullen worden ingevoerd, omdat griep ook een rol kan spelen bij hartinfarcten. Dat moet tegen eind 2013 tot een publicatie leiden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content