Yoghurt eten voor een dochter?

© Thinkstock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Moet je yoghurt eten om meer kans te maken op een dochter? Een extra schep zout op de aardappelen doen voor een zoon? Of volstaat meer seks? Wat zijn natuurlijke methodes voor geslachtsselectie waard?

Uit enquêtes blijkt dat ruim de helft van de mensen met kinderwens liefst een uitgebalanceerd gezin hebben: evenveel jongens als meisjes. In onze contreien worden dan wel iets meer meisjes dan jongens geboren, grosso modo is de kans één op twee. Die kans wordt niet beïnvloed door de kinderen die je al hebt. Heb je bijvoorbeeld twee zonen, dan is de kans op een dochter nog steeds ongeveer één op twee.

Nu hopen veel ouders met enkel zonen bij een volgende zwangerschap op een dochter. En omgekeerd. Methoden om via natuurlijke weg, met een dieet bijvoorbeeld, de geslachtskeuze te beïnvloeden, zijn dan ook populair. Op het internet kan zijn allerlei jongens- en meisjesdiëten te vinden. Als rode draad geldt dat je meer calcium moet gebruiken wanneer je een dochter wenst (veel zuivelproducten dus) en meer natrium en kalium voor een zoon (zout, bananen, tomatensap,…).

Vrouwen aan het roer

Het geslacht wordt bepaald voor de genetische inhoud van de zaadcel. Mannelijk zaad bestaat voor de helft uit X-zaadcellen en de andere helft uit Y-zaadcellen. Versmelt een Y-zaadcel met een rijpe eicel, dan krijg je een zoon. Bereikt een X-zaadcel als eerste de eicel, dan heb je een meisje. De vraag is of er manieren bestaan om ofwel de Y- ofwel de X-zaadcellen een extra duwtje in de rug te geven. Kan je deze verhouding beïnvloeden door de eetgewoonten van de man te wijzigen? Dat is niet bekend.

De populaire jongens- en meisjesdiëten zijn bestemd voor vrouwen, want hun voedingspatroon zou de kaarten wel kunnen herschudden: de zuurheidsgraad van de vagina wordt beïnvloed door de eetgewoonten. Volgens de promotoren van de selectiediëten bepaalt de vaginale zuurheidsgraad mee welk type zaadcel de meeste kans maakt. Wetenschappelijk onderzoek kon deze theorie niet bevestigen. Het wijzigen van de vaginale pH door middel van een vaginale douche heeft in sommige studies geen en in andere wel een beperkte invloed op de verhouding zoon-dochter, wat betekent dat deze diëten geen of slechts een beperkt effect hebben.

Vragen over seks

Vrijen rond het ogenblik van de ovulatie zou de kans op een jongen verhogen. Hoe meer seks, hoe meer kans op een zoon, luidt de theorie. Van Y-zaadcellen wordt aangenomen dat ze iets fragieler zijn dan hun zustercellen en daarom minder lang meegaan. De kans dat op het ogenblik van de eisprong nog voldoende degelijke Y-zaadcellen rondzwemmen, zou dus groter zijn als je vaker vrijt.

Omgekeerd, zou de kans op een meisje groter zijn naarmate het interval tussen eisprong en zaadlozing groter wordt. Uit een retrospectieve rondvraag blijkt echter het omgekeerde: hoe dichter de daad bij het tijdstip van de eisprong, hoe meer meisjes. Er worden ook meer dochters geboren na kunstmatige inseminatie en ovulatie-inductie. Deze studies halen de sekstheorie onderuit. Het gaat hier weliswaar ook om enkele beperkte onderzoeken.

Centrifuge als glazen bol

Een X-chromosoom is omvangrijker dan een Y-chromosoom. Daardoor zijn X-zaadcellen ongeveer drie procent groter en zwaarder dan Y-zaadcellen. Op basis van dit verschil kan men een spermastaal door diverse methoden (elektroforese, albuminegradiënt,…) scheiden met een nauwkeurigheid van 70 tot 80 procent. Dat is ongetwijfeld betrouwbaarder dan de natuurlijke methoden voor geslachtsselectie, maar nog niet betrouwbaar genoeg.

Hoe dan ook heeft het scheiden van X- en Y-zaadcellen in een laboratorium een belangrijke consequentie: om het geselecteerde sperma te kunnen gebruiken voor een zwangerschap moet je een beroep doen op kunstmatige inseminatie. Maar dat is een brug te ver. Geslachtskeuze om niet-medische redenen is in België niet toegestaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content