Wintertijd speelt vooral jonge ouders parten

Zondag 28 oktober mogen we de klok weer een uurtje terugdraaien en wat langer slapen. Voor ouders met kleine kinderen zit die extra slaap er vermoedelijk niet in.

Voor de meeste mensen voelt de overgang naar de wintertijd fijn, maar voor ouders met kleine kinderen kan het pittig worden. Kinderen die normaal om 7 uur naast hun bed staan, doen dat vanaf zondag 28 oktober, wanneer de klok een uur achteruitgaat, waarschijnlijk om 6 uur. Maar daar valt op in te spelen, zegt professor Joke Meijer van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

“Ouders kunnen vanaf ongeveer drie dagen voor het ingaan van de wintertijd hun kinderen er al op beginnen voor te bereiden door ze steeds wat later naar bed te laten gaan. Het idee is dat ze dan ’s ochtends ook steeds wat later wakker worden”, legt Meijer, expert op het gebied van de biologische klok en slaap, uit.

Voor iets oudere kinderen, die al naar school gaan, komt de wintertijd beter uit. “Die moet je vaak wakker maken als ze naar school moeten. Dat wordt nu iets makkelijker, omdat het volgens hun biologische klok een uurtje later is en ze zich dus beter uitgeslapen voelen.”

Biologische klokVolgens Meijer hebben relatief weinig mensen last van de overgang van zomer- naar wintertijd. Andersom voelt het des te heftiger. Dat komt omdat het ritme van de meeste volwassenen iets langer dan een etmaal is. “We hebben van onszelf een ritme dat tussen de 24 en 25 uur ligt. Dat merk je vooral in het weekend. Als we niet vroeg op hoeven, hebben we meestal de neiging wat later te gaan slapen, de dag wat langer te maken als het ware, en de volgende ochtend uit te slapen.”

Bij de overgang van zomer- naar wintertijd duurt de dag eenmalig 25 uur. “Dat ligt dichter bij ons natuurlijke ritme. Bij de overgang van de winter- naar zomertijd, duurt de dag ineens maar 23 uur. Dat voelt veel ingrijpender voor de meeste mensen”, aldus Meijer. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content