Winden we ons beter op, voordat we een toespraak houden?

© Thinkstock

Mensen die bang zijn in het openbaar te spreken, doen er vooraf beter aan zich op te winden in plaats van tot rust te komen.

Bij activiteiten die stress of angstgevoelens veroorzaken zoals praten in het openbaar, is het misschien niet de beste strategie om eerst volledig tot rust te komen. Uit een psychologische studie aan de universiteit Harvard is gebleken dat publieke sprekers beter presteerden, als ze vooraf tegen zichzelf zeiden dat ze opgewonden waren.

Proeven

Bij één test dienden 140 proefpersonen een toespraak voor te bereiden. Voordat ze zich tot het publiek richtten, werd de ene helft van de proefpersonen gevraagd om almaar tegen zichzelf te herhalen dat ze opgewonden waren, terwijl de andere helft zichzelf moest wijsmaken dat ze zich kalm voelden.

De toespraken werden op video opgenomen en achteraf beoordeeld door een onafhankelijk publiek. De kijkers waren het vrijwel stelselmatig eens dat de ‘opgewonden’ sprekers het er beter vanaf hadden gebracht. Ze werden doorgaans als overtuigender, zelfverzekerder en competenter ingeschat.

In een tweede proef moesten 188 personen een moeilijke wiskundetoets afleggen. Ook daarbij presteerden de ‘opgewonden’ deelnemers beter. Hun resultaten lagen gemiddeld 8 procent hoger dan die van de proefpersonen die zichzelf vooraf tot kalmte hadden aangemaand.

Herinterpretatie van emoties

Volgens de onderzoekers kan de herinterpretatie van emoties erg krachtig zijn. Gevoelens van opwinding hebben immers veel gemeenschappelijk met angstgevoelens. Zo zijn een knoop in de maag, een dichtzittende keel en zweterige handen zowel kenmerken van opwinding als angst. Door hun angst om te buigen naar opwinding creëerden de proefpersonen positieve emoties.

Psychologe Alison Wood Brooks vindt dat mensen zich te veel richten op potentiële gevaren, wanneer ze zich angstig voelen. In de plaats daarvan moeten ze meer gaan nadenken over de kansen die zich mogelijk aandienen. Volgens Brooks tonen de resultaten aan hoezeer de mens zijn emoties zelf kan sturen. (YD)

Bron: spring.org.uk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content