Wijsheidstanden preventief trekken? Slecht idee

06/07/12 om 03:02 - Bijgewerkt om 03:01

Gezonde verstandskiezen preventief laten weghalen, is zelden ergens goed voor, zegt Volksgezondheid. Je voorkomt er geen problemen mee en je tanden gaan er niet rechter van staan.

Wijsheidstanden preventief trekken? Slecht idee

© Belga

Het Kenniscentrun voor Gezondheidszorg (KCE) raadt de preventieve verwijdering van gezonde verstandskiezen af. Tot die conclusie komt het op basis van de schaarse goede studies over het onderwerp.

Nut niet bewezen

Verstandskiezen preventief trekken bij adolescenten helpt niet om te voorkomen dat de voorste tanden scheef gaan staan. Het is ook niet bewezen dat die tanden preventief trekken meer voordelen biedt dan ze ongemoeid laten.

Wie er toch voor pleit verstandskiezen (wijsheidstanden, dus) systematisch laten trekken, zegt er in de literatuur bij dat de ingreep op latere leeftijd complexer wordt.


Pijn en zwelling

De ingreep veroorzaakt echter vaak pijn en zwelling. De meest voorkomende complicaties zijn infecties, beschadiging van de zenuw of de aangrenzende tand. Een zeldzamere maar ernstige complicatie, zoals kaakbreuk, is echter ook mogelijk.

Ook hier speelt dus het klassieke dilemma van de preventie: moet je "bij een gezonde bevolking vrij beperkte ongemakken en kosten veroorzaken, om voor enkelen toekomstig en mogelijk ernstiger leed te vermijden?"

Brochure

Het KCE vindt dat er een patiëntenbrochure moet worden opgesteld met duidelijke en evenwichtige informatie "over de mogelijk gunstige effecten, risico's en kosten verbonden aan de preventieve verwijdering van gezonde verstandskiezen." (Belga/TV)

Onze partners