'Wiegendood is gevolg van stress in crèche'

19/03/12 om 11:54 - Bijgewerkt om 11:54

Er zijn dit jaar in Vlaanderen al drie baby's een plotse dood gestorven in hun slaap, terwijl ze in de opvang verbleven.

'Wiegendood is gevolg van stress in crèche'

Vaak is zo'n wiegendood het gevolg van stress, zegt een Nederlandse studie van de Nederlandse kinderarts Guus de Jonge waarover De Standaard bericht.

Kind en Gezin bevestigt de resultaten van die studie enigszins en constateert dat een derde van alle gevallen van wiegendood in de opvang zich voordoet tijdens de eerste week, en de helft daarvan - een zesde dus - zelfs op de eerste dag.

Verandering van leefomgeving
"We zitten daar een beetje mee vast", zegt woordvoerster Leen Du Bois. "Het vermoeden rijst dat baby's die van leefomgeving veranderen, gebukt gaan onder stress: er is lawaai dat ze niet gewend zijn, er zijn andere kinderen, ze moeten een ander uurrooster volgen...' Kind en Gezin adviseert de baby te laten wennen aan de opvang.

Pediator Guus de Jonge verwierf in de jaren 80 bekendheid door zijn onderzoek naar het verschijnsel wiegendood. Hij raadde aan af te stappen van buikligging en rugligging aan te bevelen aan moeders. Wereldwijd heeft zijn advies de wiegendoodcijfers sterk doen dalen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners