Wie loopt doet aan ‘mindlessness’ (en dat is net zo belangrijk)

© /
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Arts en journalist

Lopen is niet alleen goed voor de conditie, het maakt je ook creatiever, beweren duurlopers. Wat zegt de wetenschap?

Volgens Peter Ampe, een van de meest bekroonde creatieve breinen uit de Belgische reclamewereld en de creatief directeur van DDB Brussels, borrelen zijn ideeën op na een rondje lopen, bij voorkeur na een loopje van 45 minuten in een tempo van 10 km per uur, zonder muziek en zonder gezelschap. Dat beschrijft hij in zijn boekje The mind works best at running speed, waarin hij tips geeft voor hoe je ideeën kunt opdoen terwijl je loopt. Ampe is niet de enige loper die dat toepast. Heel wat lopers beweren dat de sport hun hoofd leegmaakt en dat ze na een duurloopje oplossingen zien voor hangende problemen.

Aha-erlebnis

De gunstige psychologische impact van lopen wordt gedeeltelijk op conto van de fysieke conditie geschreven. Sporters zijn doorgaans fysiek gezond, kampen zelden met gewichtsproblemen, roken meestal niet en eten vaak gezonder. Kortom, een levensstijl die ook een mentale weerslag moet hebben.

Toch spelen nog andere factoren mee. Tal van studies tonen aan dat lopen een positieve invloed heeft op de stemming. Lopers hebben minder depressies, en omgekeerd werkt lopen zelf ook antidepressief. Wie regelmatig sport, is over het algemeen beter gezind.

Fysiek fitte personen reageren ook anders op stress, blijkt uit onderzoek. Ze zouden minder snel overstuur raken en komen sneller weer op hun pootjes terecht na een emotionele gebeurtenis. Dat effect werd onder andere bevestigd in een onderzoek waaraan 40 vrouwen en 40 mannen deelnamen. Alvorens te kijken naar een zeer emotionele film ging de helft een half uur joggen, terwijl de andere helft stretchoefeningen deed. De joggers reageerden minder hevig op de film dan de ‘stretchers’ en waren sneller weer in hun normale doen.

Meer emotionele stabiliteit verklaart echter niet de boost in creatief denken die veel lopers zouden ondervinden. Zo stelt Casey Neistat, een Amerikaanse filmmaker en YouTube-persoonlijkheid, dat iedere belangrijke beslissing in de voorbije 8 jaar van zijn leven vooraf werd gegaan door een duurloop. De auteur Monte Davis beschrijft in The Joy of Running dat hij uren na een lange duurloop veel helderder kan denken. Neurowetenschappers bevestigen in studies het verband tussen aerobe sporten en tijdelijk verbeterde cognitieve functies, waaronder concentratie en geheugen.

Nieuwe hersencellen

Minstens 30 minuten lopen stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen in het brein, vooral in de hippocampus. Dat is het gebied dat instaat voor functies als leren en geheugen. Een andere vaststelling is een verhoogde doorbloeding in de voorste hersenkwab bij lopers na 30 tot 40 minuten, wat geassocieerd wordt met een beter concentratievermogen. Mogelijk is dat het ‘heldere hoofd’ dat duurlopers beschrijven.

Neuropsychologen zien ten slotte nog een andere verklaring. Tijdens een lange duurloop kunnen lopers niet focussen op hun gedachten. Ze denken aan van alles en niets, gedachten komen en waaien weer weg. Dat doelloze dagdromen wordt ook mindlessness genoemd, het tegenovergestelde van mindfulness, waarbij gefocust wordt op het nu. Volgens psychologen is mindlessness net zo belangrijk. Lopers omschrijven het als ‘het hoofd leeg-maken’.

Kortom, de ingrediënten die het creatieve brein verbeteren zijn aanwezig: nieuwe hersencellen, een goede doorbloeding en een uitgerust brein.

Peter Ampe, The mind is best at running speed, Borgerhoff & Lamberigts, 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content