Wie langer wil leven moet meer groenten en minder geconserveerd fruit eten

© Thinkstock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Wie de vijf noodzakelijke porties fruit en groenten per dag niet haalde, is eraan voor de moeite: een nieuwe studie toont aan dat we beter zeven stuks binnenwerken en dan nog het liefst groenten om de kans op kanker en hartziekten in te perken. Geconserveerd fruit is dan weer helemaal afgeraden, het zou het risico op deze ziektes enkel verhogen.

Experten van de University College London analyseerden de eetgewoonten van 65.000 mensen die gedurende acht jaar werden vastgelegd door de Engelse Gezondheidsenquête. Die gegevens werden gelinkt aan de doodsoorzaken van de burgers. De conclusie uit het onderzoek is duidelijk: meer verse groenten en fruit – ook salades – eten, wordt geassocieerd met een langer leven en een lager risico op sterfte door hartziekten, beroertes of kanker. De studie werd gepubliceerd in de Journal of Epidemiology and Community Health.

Om het risico op kanker en hartziekten in te perken, moeten we echter afstappen van de ‘vijf porties’-norm. Minstens zeven stuks verse groenten en fruit per dag zou volgens de studie leiden tot 42 procent minder kans op overlijden door bovengenoemde zaken. Voor kanker ging het over 25 procent minder risico, bij beroertes en hartziekten was dat 31 procent. Bovendien blijken groenten een grotere bescherming tegen de aandoeningen te bieden dan fruit.

Meer risico bij geconserveerd fruit

Een verrassende bevinding was dat wie diepvriesfruit of fruit uit blik at, méér risico liep op hartziekten, beroertes en kanker. Toch zijn de onderzoekers er nog niet helemaal uit hoe die resultaten geïnterpreteerd moeten worden. Mensen zouden bijvoorbeeld geconserveerd fruit eten in regio’s waar geen vers fruit voor handen is, wat zou kunnen wijzen op een algemeen pover eetpatroon.

Een andere mogelijkheid is dat die mensen al een slechte gezondheid hadden of een hectische levensstijl leidden. Bovendien werden diepvriesfruit en fruit uit blik in de enquête samengenomen in een vraag. Dat terwijl van diepvriesfruit doorgaans wordt aangenomen dat het dezelfde voedingswaarde heeft als vers fruit en fruit uit blik dan weer met suikerige siroop geconserveerd wordt. De wetenschappers zijn van plan meer onderzoek te voeren naar het mogelijke probleem van gezoet, geconserveerd fruit.

Studie van echte wereld

Volgens de onderzoekers werd in de studie rekening gehouden met de socio-economische achtergrond, rookgewoonten en andere factoren die de gezondheid van mensen kunnen beïnvloeden. Bovendien zou het onderzoek sterker zijn omdat de gegevens uit een willekeurige greep uit de echte wereld komen en niet uit een selectie van individuen op basis van bijvoorbeeld hun gezondheid of beroep.

Andere experten beamen dat de studie representatief is, maar waarschuwen dat het bij een studie van gewoontes van mensen in de echte wereld moeilijk is volledig rekening te houden met complicaties als opleiding, rookgewoonten en mogelijke leugens over eetpatronen. Professor Susan Jebb van de Universiteit van Oxford zegt op de website van The Guardian dat de vraag gesteld moet worden of het gereduceerde risico op ziekten volledig aan die specifieke voedingselementen kan worden toegeschreven. Of dat fruit en groenten slechts een onderdeel zijn van een ruimer gezond eetpatroon dat tot een langer leven leidt.

Ook lelijke groenten en fruit eten

In 1990 adviseerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de minimale dagelijkse portie fruit en groenten 400 gram moest zijn. Daarop namen vele landen de regel van vijf stuks aan. Hoewel de meeste mensen de norm kennen, zou volgens de onderzoekers slechts 25 procent erin slagen die vol te houden.

Niet enkel de WHO en de recente studie pleiten voor meer fruit en groenten. Op 1 april streek de wereldwijde campagne ‘Feeding the 5.000’ neer op de Grasmarkt in Brussel om in samenwerking met onder andere Oxfam, 11.11.11 en de Voedselbanken 5.000 gratis maaltijden uit te delen in een strijd tegen voedselverspilling. In het Verenigd Koninkrijk wordt volgens de campagne 20 tot 40 procent van de groenten en fruit al geweigerd nog voor ze de winkel bereiken, omdat ze niet voldoen aan de strenge cosmetische voorwaarden van de supermarkten. De actie roept zo ook op om de minder mooi ogende stukken fruit en groenten met smaak te verorberen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content