WHO wil publiek gebruik e-sigaret verbieden

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Regeringen moeten ook de elektronische sigaret uit de publieke sfeer weren. Dat vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een rapport met voorstellen tot strenge maatregelen in verband met de populaire gadgets.

De Wereldgezondheidsorganisatie vraagt regeringen om de elektronische sigaret – een populair gadget dat een alternatief biedt voor tabak – uit openbare plaatsen te weren, ’tot er meer zekerheid is over mogelijke schade aan omstaanders’, zo schrijft The New York Times.

Elektronische sigaretten moeten een alternatief bieden voor tabak. Ze worden door batterijen aangedreven en verdampen een vloeibaar nicotinemengsel in plaats van tabak te verbranden. Zo zouden gebruikers aan minder gevaren worden blootgesteld dan bij het roken van conventionele sigaretten.

Verkoop aan minderjarigen verbieden

In een dertien pagina’s lang rapport roept de organisatie van de Verenigde Naties op tot een strengere regelgeving inzake het gebruik van de elektronische sigaret die nog geen tien jaar op de markt is. Naast het beperken van openbaar gebruik, wil de WHO de hoeveelheid nicotine in de producten onderwerpen aan een standaard dosis. Momenteel verschilt de hoeveelheid ervan namelijk nog te sterk afhankelijk van de fabrikant.

Ook wil de WHO de verkoop van e-sigaretten aan minderjarigen en het gebruik van fruit- en snoepsmaakjes verbieden, om te voorkomen dat kinderen een rookverslaving ontwikkelen. Want hoewel de elektronische sigaret een alternatief moet bieden voor de schadelijke tabak, vrezen gezondheidsexperts dat het product jongeren kan aanzetten tot het roken van conventionele sigaretten.

Het aantal jonge Amerikanen die nooit eerder tabak hebben gerookt, maar wel elektronische sigaretten, is tussen 2011 en 2013 verdrievoudigd tot meer dan 250.000, zo schrijft The New York Times. Dat terwijl het aantal jonge rokers in de Verenigde Staten tussen 1997 en 2011 gehalveerd was. De snelheid van die afname is in de laatste jaren volgens Amerikaanse federale gegevens vertraagd.

Al 466 merken wereldwijd

Hoewel de voorstellen van de WHO slechts aanbevelingen zijn die weinig waarschijnlijk door overheden zullen worden opgepikt, moeten die een referentie bieden voor de nationale regelgeving en het gezondheidsbeleid die moeilijk een balans vinden tussen de gevaren en de voordelen van de vrij nieuwe e-sigaret.

Beleidsmakers kunnen de snelle groei van de e-sigaretmarkt moeilijk bijhouden. Ondertussen zijn er wereldwijd 466 verschillende merken van e-sigaretten. Vorig jaar had die markt een waarde van 3 miljard dollar (2,28 miljard euro). Het marktonderzoeksbureau Euromonitor voorspelt een groei met een factor van 17 tegen 2030.

Vrees voor invloed tabaksindustrie

De WHO uit in het rapport ook een zekere bezorgdheid over de rol van de tabaksindustrie in de e-sigaretmarkt. Gevreesd wordt dat financieel machtige bedrijven de markt zullen domineren en een nieuwe generatie rokers zullen creëren.

De tabaks- en e-sigaretindustrieën zijn sterk gekant tegen de strenge voorstellen van het WHO-rapport, dat ter gelegenheid van de VN-conventie over tabakscontrole in oktober in Moskou uitgebracht werd.

Sommige experts vrezen ook dat een strenge regelgeving de mogelijke voordelen van e-sigaretten zal ondermijnen. Sommigen geloven namelijk dat het gebruik van de e-sigaret het aantal rokers van tabak naar beneden kan halen. Een aantal gezondheidsexperts riep de WHO dan ook in een brief op om gematigder op te treden met een minder strenge regulering dan diegene die voor gewone sigaretten wordt gehanteerd.

Gebruik opschorten

Maar de WHO wil het gebruik van de e-sigaret opschorten tot er meer duidelijkheid is over de eventuele gezondheidsrisico’s voor gebruikers en omstaanders. De voorstellen van de gezondheidsorganisatie gaan in elk geval verder dan de regelgeving van de Europese Unie. Die laat de beslissing over het al dan niet beperken van e-sigaretgebruik over aan de 28 EU-lidstaten. Sommige lidstaten, zoals Groot-Brittannië en Frankrijk overwegen een strengere regelgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content