WHO waarschuwt voor ’tijdperk zonder antibiotica’

© iStock

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een ’tijdperk zonder antibiotica’ als niet zorgvuldiger wordt omgegaan met het gebruik ervan. Deze week is een grote bewustwordingscampagne gelanceerd.

“Zonder dringende actie stevent de wereld af op een tijd waarin alledaagse infecties en kleine verwondingen die we al tientallen jaren goed kunnen behandelen, weer dodelijk worden”, zegt de WHO. “De voordelen van geavanceerde medische behandelingen zoals chemotherapie en grote operaties zullen verloren gaan.”

Zonder effectieve antibiotica worden allerlei infecties moeilijker te behandelen. “Hiertoe behoren ook longontsteking, tuberculose, bloedvergiftiging en gonorroe”, waarschuwt de WHO.

Bacteriële infecties

De campagne Antibiotics: Handle With Care (Antibiotica: Wees er voorzichtig mee), wil duidelijk maken dat antibiotica alleen gebruikt moeten worden voor bacteriële infecties, en alleen op voorschrift van een arts. Gebruikers mogen antibiotica nooit bewaren voor toekomstig gebruik of weggeven.

Antibioticaresistentie is een van de grootste bedreigingen voor de wereldwijde gezondheid en brengt ook de ontwikkeling van landen in gevaar. Door verantwoord gebruik van antibiotica (onder medisch toezicht) kunnen mensen eraan bijdragen deze dreiging te verminderen, stelt de WHO.

Infecties kunnen voorkomen worden door geregeld handen wassen, op een schone en veilige manier met voedsel om te gaan, nauw contact met zieken te vermijden, veilige seks te hebben en tijdig vaccinaties te nemen.

Diergezondheid

“Effectieve antibiotica zijn ook belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van dieren, de voedselzekerheid en voedselveiligheid”, voegt de WHO daaraan toe.

De gezondheidsorganisatie roept de landbouwsector op alleen antibiotica te gebruiken op advies van goed opgeleiden veeartsen. Ook moet er meer onderzoek komen naar alternatieve behandelmethodes. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content