WHO vreest voor 10.000 nieuwe ebolabesmettingen per week in december

14/10/14 om 18:24 - Bijgewerkt om 17:19

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat er in december in het westen van Afrika iedere week 5.000 tot 10.000 nieuwe ebolabesmettingen zullen zijn.

WHO vreest voor 10.000 nieuwe ebolabesmettingen per week in december

De sterftegraad bij de mensen die door ebola besmet zijn, ligt op zeventig procent. © Reuters

De organisatie hoopt wel dat het ritme waartegen de ziekte zich verspreidt tegen de jaarwisseling weer zal afnemen, zo zei de vicedirecteur-generaal van de WHO, Bruce Aylward, in Genève. Dat moet dan gebeuren door het hanteren van betere veiligheidsregels bij het begraven van de slachtoffers en door het nog consequenter isoleren van de patiënten, aldus Aylward.

De sterftegraad bij de mensen die door ebola besmet zijn, ligt op zeventig procent, klinkt het verder. Ondanks de enorme media-aandacht voor (potentiële) besmettingen in westerse landen, blijft ebola in de eerste plaats de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone treffen.

Volgens de WHO zijn daar intussen al meer dan 8.900 mensen met het virus besmet. Al zeker 4.400 mensen zijn er aan de ziekte gestorven. Experts vrezen evenwel dat het werkelijke aantal slachtoffers nog een stuk hoger ligt.

Geen ebola in België

Ondertussen blijkt de patiënt die maandag werd opgenomen in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis, niet besmet met het ebolavirus. Dat heeft een bloedonderzoek door een labo in het Duitse Hamburg uitgewezen. De patiënt was begin oktober in risicoland Guinee geweest en ontwikkelde bij thuiskomst koorts. Hij werd na overleg met de gezondheidsinspectie onmiddellijk overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis. Daar werd hij in isolatie verzorgd in afwachting van de resultaten van de onderzoeken.

Bloedonderzoek in een gespecialiseerd laboratorium in Hamburg bevestigt nu dat de patiënt niet besmet is met het ebolavirus. Dat betekent dat er nu in België geen gevallen meer zijn waarbij gedacht wordt aan ebola, klinkt het bij Volksgezondheid. Wat de patiënt dan wel heeft, is niet bekend.

De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben de ziekenhuizen en artsen op de hoogte gebracht van de procedures die ze moeten volgen wanneer ze met een patiënt geconfronteerd worden die mogelijk ebola heeft. "Dit geval heeft aangetoond dat de procedures tussen de verschillende actoren optimaal functioneren", klinkt het. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners