WHO: 'Inzet van experimenteel ebola-geneesmiddel is ethisch correct'

12/08/14 om 12:34 - Bijgewerkt om 12:34

De Wereldgezondheidsorganisatie stemt in met het gebruik van het experimenteel middel ZMapp in de strijd tegen de dodelijke ziekte ebola.

Deskundigen van de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) hebben in verband met de ebola-epidemie de inzet van geneesmiddelen die nog in een experimenteel stadium zijn als ethisch verantwoord bestempeld. Dit heeft de WHO na consultatie van een raad van medische ethici bekendgemaakt.

Tegen ebola is er nog geen afdoend geneesmiddel, maar wel een medicijn in experimenteel stadium. Daartegenover zijn er in West-Afrika al meer dan duizend mensen aan het virus overleden.

Bijwerkingen

De ethici stemmen nu in met het experimentele middel, zelfs al zijn de efficiëntie en de bijwerkingen niet geweten, aldus de Amerikaanse nieuwszender CNN. De patiënten moeten wel geïnformeerd zijn en instemmen met de toediening, voegde de Britse commerciële zender ITV daaraan toe.

Het gaat om het middel ZMapp van een Amerikaans bedrijf. De Amerikaanse voedsel- geneesmiddelenwaakhond FDA stemde in met een verzoek van het zwaar getroffen land Liberia om er toegang toe te hebben. Er vertrekken nog deze week stalen van het middel naar Liberia ter verzorging van met het virus besmette artsen, aldus CNN. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners