23/09/15 om 03:17 - Bijgewerkt om 03:17

WHO: Europeanen leven langer, maar roken, drinken en eten te veel

Op gezondheidsgebied scoren de Europeanen momenteel goede punten, maar aan dit goede nieuws - onder andere dat zij langer leven en dat de babysterfte flink is gedaald - kleven enkele dikke "maren".

WHO: Europeanen leven langer, maar roken, drinken en eten te veel

Rokende man © Istock

Dat is zowat de teneur van het Europese gezondheidsrapport 2015 dat de Wereldgezondheidsorganisatie de wereld instuurt.

Volgens Zsuzsanna Jakab, WHO-directrice voor de regio Europa (53 landen), zijn de inwoners van het oude continent flink op weg om de doelstellingen van Health 2020 te verwezenlijken. Health 2020 houdt de belofte in dat binnen vijf jaar voortijdige overlijdens aan zaken als hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en chronische ademhalingsziektes jaarlijks met 1,5 procent te doen dalen.

Maar voor een resem essentiële gezondheidszaken scoort het Europees continent verre van goed. De gemiddelde Europeaan drinkt immers nog steeds te veel (alcohol), rookt als een Europese Turk en is te dik. Hoewel de alcoholconsumptie, onder andere dankzij een reeks schrikcampagnes, fel is verminderd, blijft de Europeaan wereldwijd de grootste alcoholdrinker. Verspreid over de 53 landen is het verschil echter erg groot: dat gaat van 0,32 liter per inwoner per jaar tot 14,4 liter zuivere alcohol. Bijzonder veel alcohol wordt geconsumeerd in Wit-Rusland en Letland, relatief weinig in islamitische landen als Turkije en Azerbeidzjan.

In 39 van 41 onderzochte landen viel tussen 2010 en 2012 het tabaksgebruik drastisch terug. Maar nog steeds drie Europeanen op de tien kunnen niet zonder zijn/haar sigaret. De grootste rokers zijn de Russen, de Georgiërs en de Grieken. Daarentegen laat het roken vooral de Denen en de IJslanders koud.

Dik Europa

Obesitas, zo blijft de WHO maar herhalen, zou wel eens tot dé kwaal van de 21ste eeuw kunnen uitgroeien. In alle 51 onderzochte landen ging de wijzer van de weegschaal naar boven. Staan vooral de Amerikanen bekend om hun vetzucht (61 procent), dan bewijzen de Europeanen ook op dit vlak hun trans-atlantische genegenheid met de VS (58,6 procent).

Tijd voor weer wat gunstig nieuws: het aantal doden bij verkeersongevallen is gedaald. Opletten echter als je in Kirgizië, Moldavië of Griekenland met de auto rijdt.

Voor het hoogste gemiddelde aan moorden moet je in Rusland zijn, zelfdodingen zijn het meest frekwent in Litouwen en Wit-Rusland. Op het vlak van zelfdoding staat het Europese continent aan de top.

Eveneens weinig opbeurend is dat in het leeuwendeel van de Europese landen (41) de gemiddelde inwoner méér dan 15 procent van haar of zijn budget aan gezondheidskosten ophoest. Dat betekent dat veel mensen bij langdurige ziektes in de armoede terecht dreigen te komen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners