Wetenschappers willen zelfmoord voorspellen met hersenscan

02/05/14 om 05:36 - Bijgewerkt om 05:36

Er is almaar meer bewijs dat de hersenen van mensen met zelfmoord-neigingen anders zijn. Wetenschappers dromen al van een scan die het risico op suïcide voorspelt.

Wetenschappers willen zelfmoord voorspellen met hersenscan

Zoek de zelfmoordenaar. © Getty Images/iStockphoto

Een lachend gezicht, een neutraal gezicht, een kwaad gezicht: wat er tussen onze oren gebeurt als we zulke gezichten zien, blijkt sterk te verschillen naargelang we zelfmoordneigingen hebben of niet, schrijft De Standaard. De hersenen van mensen met zelfmoordneigingen reageren veel heviger op een negatieve afbeelding dan die van mensen die geen suïcidale neigingen hebben.Ook de structuur, de grijze en de witte hersenmassa, is anders bij suïcidale personen.

"Een hersenscan zal ons in de toekomst helpen om het risico op zelfdoding te voorspellen", zegt professor Kees van Heeringen (UGent). "Zelfdoding wordt vaak gezien als een normale reactie op een abnormale situatie: financiële problemen, problemen in de relatie. Maar dat is niet juist. Die problemen zijn eigenlijk wel normaal: er zijn veel mensen in moeilijke situaties", aldus van Heeringen. (Belga/TV)

Onze partners