Wereldnetelroosdag: 1 Belg op 5 heeft jeuk

netelroos © Wikipedia

Netelroos is een van de wijdst verspreide dermatologische ziekten. 20% van de bevolking wordt minstens één keer in zijn leven geconfronteerd door deze ziekte. Maar hoe herken je het? En wat doe je eraan?

Wereldnetelroosdag op 1 oktober heeft als doel om (weer) hoop te geven aan de 50.000 Belgen die lijden aan de chronische vorm van netelroos. Netelroos is meer dan een eenvoudige huidaandoening: voor mensen die lijden aan de chronische variant wordt het een echte dagelijkse uitdaging. Jeuk, fysiek ongemak, het zwellen van lippen of oogleden, schaamte, de vervelende blikken van anderen… De ziekte heeft een grote impact op het welzijn en de kwaliteit van leven. De jeuk komt altijd onverwachts op.

Er zijn 4 vragen waarmee je spontane chronische netelroos kunt herkennen. Als je 4 keer positief antwoordt op deze vragen, heb je met de ziekte te maken. In dat geval is het heel belangrijk om een dokter te raadplegen, die, volgens de symptomen en de evolutie van de netelroos, de patiënt al dan niet kan doorverwijzen naar een dermatoloog of allergoloog. Een goede opvolging door een gespecialiseerd geneesheer laat de patiënt toe om de controle te herwinnen en geeft hem ook de middelen om zijn ziekte te beheren.

1. Ziet u rode, gezwollen plekjes (bultjes) op het lichaam die na maximaal 24 uur

verdwijnen, en die lijken op netelprikken, en die gepaard gaan met intense

jeuk, vooral ’s nachts?

2. Ziet u een stevige, bleke en pijnlijke zwelling (Angio-oedeem) in het gezicht en

aan de lichaamsuiteinden?

3. Zijn de aanvallen spontaan gebeurd, zonder aanleiding?

4. Hebt u al langer dan 6 weken last van de symptomen?

Hoe behandel je chronische netelroos?

Deze ziekte kan niet genezen worden, maar de symptomen kunnen verzacht worden. Het diagnostisch proces en de behandeling zijn afhankelijk van het soort netelroos. De behandeling omvat volgende maatregelen:

1. Eliminatie van de factor die de opgelopen netelroos doet ontstaan: de behandelende arts zal de ontstaansfactoren van netelroos onderzoeken. Dat is de eerste stap in alle behandelingen van netelroos. Verschillende strategieën kunnen op dit niveau met de arts uitgeprobeerd worden. Bij spontane vormen van netelroos, waarbij geen oorzaak kan vastgesteld worden, zal men focussen op de symptomen.

2. Fysieke en psychische ontspanning: Stress kan een belangrijke rol spelen bij netelroos. Ontspanning heeft dus een zeer positieve invloed op het mentale welzijn. Er zijn verschillende methodes om lichaam en geest optimaal te doen ontspannen: een half uur comfortabel in de zetel gaan liggen en naar ontspannende muziek luisteren, wandelen in de buitenlucht, een fysieke inspanning leveren (fietsen, wandelen).

3. De behandeling met medicijnen: Bij netelroos wordt antihistamine het meest gebruikt als medicijn. Het werkt snel en doet de tekenen van ontsteking onmiddellijk verdwijnen. Na een paar weken behandeling met antihistamine verbetert de netelroos bij een behoorlijke groep patiënten. Maar antihistamine voldoet niet voor 1 op 4 patiënten met chronische netelroos. In dat geval kan de dermatoloog een extra medicijn voorschrijven, dat de behandeling met antihistamine aanvult.

Voor een kwart van de patiënten met chronische netelroos volstaan de behandelingen niet om de symptomen onder controle te houden. De patiënten blijven leven met hun netelroossymptomen en lijden er dagelijks onder. Men stelt vaak stress en angst vast bij deze patiënten, wat hun netelroos nog zwaarder maakt.

Maar er is significante vooruitgang geboekt bij het behandelen van chronische netelroos. “Sinds iets meer dan een jaar is een nieuwe behandeling de aanpak van chronische spontane netelroos echt revolutionair aan het veranderen”, zegt professor Hilde Lapeere. “Een geneeswijze die enkel toegepast wordt naast het gebruik van antihistamine en wordt terugbetaald onder bepaalde voorwaarden en na akkoord van een adviserend geneesheer. Het gaat om een behandeling die bestaat uit maandelijkse injecties met het anti-IgE monoclonaal antilichaam dat al meerdere jaren gebruikt wordt bij het behandelen van zwaar allergisch astma. Vergis u niet: men kalmeert de chronische netelroos en verzacht de symptomen. De ziekte blijft chronisch. Als men de behandeling stopt, komen de plekjes vaak terug. Toch verdwijnen aandoeningen van chronische netelroos soms na vijf of tien jaar”, voegt professor Lapeere toe.

“Er moet ook op worden gewezen dat de resultaten van deze behandeling niet altijd onmiddellijk merkbaar zijn. Men mag zich dus niet laten ontmoedigen en doorgaan met de injecties. Soms laat een verbetering van de symptomen lange maanden op zich wachten. Dit is niet altijd makkelijk voor patiënten die een onmiddellijke impact verwachten en hun geduld dus kunnen verliezen”, voegt Bernadette Blouard, diensthoofd dermatologie, Clinique Saint-Luc Bouge (Namen), eraan toe. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content