Wereldleiders gaan ’s werelds grootste gezondheidsdreiging aanpakken

© Reuters

Het is nog maar de vierde keer in zijn 70-jarige geschiedenis dat de VN een speciale bijeenkomst organiseert over een gezondheidsprobleem.

De leiders van de VN-lidstaten binden de strijd aan tegen resistente bacteriën waartegen geen enkel geneesmiddel meer lijkt opgewassen.

De 193 lidstaten van de Verenigde Naties hebben een verklaring ondertekend om het gevecht tegen de zogenaamde superbacteriën aan te gaan. Het probleem met deze bacteriën werd veroorzaakt door het overmatig gebruik van antimicrobiële geneesmiddelen, waardoor ze resistentie ontwikkelden.

Resistentie treedt op als bacteriën, virussen, parasieten of schimmels weerstand ontwikkelen tegen de middelen die oorspronkelijk werden ontworpen om mensen, dieren of landbouwgewassen te behandelen.

Elke lidstaat engageert zich nu om een nationaal actieplan te ontwikkelen op basis van het Globale Actieplan over Antimicrobiële Resistentie (AMR) dat in 2015 werd ontwikkeld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en de Wereldorganisatie voor Dierengezondheid (OIE).

Strijd op globaal niveau

De wereldleiders erkennen dat er omzichtiger moet worden omgesprongen met het gebruik van antimicrobiële geneesmiddelen bij mensen, dieren en gewassen, en dat deze strijd op globaal niveau moet worden aangeboden.

Veelvoorkomende maar levensbedreigende aandoeningen zoals longontsteking, post-operatieve infecties, hiv of malaria worden steeds minder behandelbaar door AMR.

Het is nog maar de vierde keer in zijn 70-jarige geschiedenis dat de VN een speciale bijeenkomst organiseert over een gezondheidsprobleem. Eerder was dat het geval voor hiv en aids, chronische aandoeningen zoals diabetes en kanker en ebola. (IPS/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content