Wereldgezondheidsorganisatie vraagt hogere leeftijdsgrens voor films waarin wordt gerookt

01/02/16 om 02:20 - Bijgewerkt om 07:53

Overheden zouden hogere leeftijdsgrenzen moeten stellen voor films waarin wordt gerookt. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag. In een nieuw rapport haalt de WHO bewijzen aan dat rookscènes in films meer dan een derde van de jonge rokers hebben aangezet om te beginnen roken.

Wereldgezondheidsorganisatie vraagt hogere leeftijdsgrens voor films waarin wordt gerookt

Peggy Olson © .

"Nu de regels voor tabaksreclame strenger zijn dan ooit, blijft de film een van de laatste kanalen die roken nog in beeld brengt zonder beperkingen, waardoor miljoenen adolescenten eraan worden blootgesteld", aldus Douglas Bettcher, het hoofd van de chronische ziektepreventie van de WHO.

Uit Amerikaanse studies blijkt dat roken in films de reden was om te beginnen roken bij 37 procent (6 miljoen in totaal) van de Amerikaanse jongeren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie werd er in 2014 in 36 procent van de films, die geschikt zijn voor jongeren, gerookt.

Uit een andere studie blijkt dan weer dat een duidelijk vermelde hogere leeftijdsgrens voor dergelijke films zou leiden tot 20 procent minder jonge rokers, en dat zo 1 miljoen sterfgevallen gelinkt aan tabak zouden kunnen worden vermeden in de toekomst.

De WHO publiceerde daarom enkele aanbevelingen: laat tabaksbedrijven geen rookscènes meer sponsoren, toon geen sigarettenmerken op het (grote) scherm en zend overtuigende antitabaksspotjes uit voor films waarin acteurs roken. (Belga)

Onze partners