Wereldgezondheidsdag: Toenemende mondialisering verbindt gezondheid over landsgrenzen heen

07/04/14 om 13:45 - Bijgewerkt om 13:45

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vestigt de aandacht op Wereldgezondheidsdag op exotische ziektes die meer en meer voorkomen in Europa. Onder meer Ierland heeft af te rekenen met een stijgend aantal gevallen van malaria.

Wereldgezondheidsdag: Toenemende mondialisering verbindt gezondheid over landsgrenzen heen

Malaria © Reuters

Het aantal gevallen van malaria in Ierland neemt toe. Het land telt het op twee na grootste aantal gevallen van geïmporteerde malaria in Europa.

Vorig jaar werden in Ierland 71 gevallen van malaria vastgesteld. Dat is een stijging met 9 procent ten opzichte van 2012. Het ging telkens om gevallen van geïmporteerde malaria, mensen die malaria meebrengen uit regio's waar de ziekte vaak voorkomt.

De helft van de gevallen betrof mensen die in Ierland wonen maar bij familie in Afrika op bezoek waren geweest, meldt de krant Irish Times.

Kinderen

Het Health Protection Surveillance Centre zegt dat Ierland in Europa op de derde plaats staat in de rangschikking van landen met het grootste aantal gevallen van geïmporteerde malaria. De rangschikking wordt aangevoerd door Groot-Brittannië.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen prikken en vervolgens gezonde mensen prikken.

In 2012 veroorzaakte malaria de dood van naar schatting 627.000 mensen, waarvan 483.000 kinderen jonger dan vijf jaar. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika. (IPS)

Lees meer over:

Onze partners