Welk slaappatroon past het best bij uw studies?

© iStock
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Slapen is leren. Onderzoek suggereert dat verschillende types slaap kunnen helpen bij verschillende studies. Hoog tijd om die slaap-studievaardigheden onder de knie te krijgen dus.

De meeste hardwerkende volwassenen verlangen er wel vaker naar: slaap. Maar blijkt dat kinderen en voornamelijk tieners ook werkelijk slaap nodig hebben. Al snel wordt een belangrijk biologisch feit over het hoofd gezien: slapen is leren. De essentie van de chaos onderscheiden en bepalen wat de meest waardevolle informatie is.

Het zou dus goed mogelijk moeten zijn om onze slaap uit te buiten als een handig studiemiddeltje. Onderzoek, zo schrijft The New York Times, suggereert dat verschillende types slaap kunnen helpen bij verschillende studies. Hoog tijd om die slaap-studievaardigheden onder de knie te krijgen dus.

Slaap staat niet enkel voor rust. Onze hersenen zijn nog wel degelijk actief nadat ons hoofd op het kussen neerplofte. Tijdens een volledige nacht slapen, gaan onze hersenen door verschillende toestanden. Zo is er de remslaap (REM staat voor rapid eye movement, snelle oogbeweging) waarbij het brein oplicht met activiteit en dromen, en de diepe slaapfase. Elke fase ontwikkelde zich om een bepaalde taak aan te pakken.

Woordenschat van een nieuwe taal onthouden of dialogen uit uw favoriete serie?

Hierbij gaat u het best op uw gewone tijdstip slapen in plaats van laat op te blijven en uw e-mail of sociale media te controleren. Studies hebben volgens The New York Times uitgewezen dat we in de eerste helft van de nacht op de grootste dosis diepe slaap getrakteerd worden. Het is tijdens die fase dat het brein feiten, cijfers en nieuwe woorden verwerkt.

De diepe slaapfase focust op onthouden. Zonder die fase – als u dus te laat bent opgebleven – zullen we die basisfeiten de volgende dag minder goed kunnen oproepen. Een troebele soep, zeg maar.

De volgende Jimi Hendrix of Usain Bolt worden?

Zoals de eerste helft van een nacht slapen vooral gekenmerkt wordt door een diepe fase, wordt de tweede helft gekenmerkt door de zogenaamde fase-2-slaap. Die periode helpt het motorische geheugen te verwerken. Een belangrijk aspect voor muzikanten en atleten. Wat geen excuus is om gezellig te blijven liggen tot de middag. Het betekent veeleer, dat u niet te vroeg mag opstaan als u wilt dat uw lichaam net die motorische vaardigheden verfijnt, die u eerder oefende.

Wiskundeknobbel?

Iemand die een examen Frans of Spaans op het programma heeft, kan beter op tijd de weg naar zijn bed zoeken, maar vroeger opstaan om te studeren of de leerstof even te herhalen. Wie een muziek- of sporttest gepland heeft, doet het omgekeerde: langer opblijven om zich voor te bereiden, maar doorslapen tot het normale tijdstip ’s morgens.

Maar voor iemand met een wiskundetest voor de boeg, is zowel onthouden, als begrijpen van belang. Daar moet worden ingespeeld op de remslaap. Die fase, aldus The New York Times, helpt verborgen patronen te ontcijferen, dingen te verstaan en oplossingen te zien voor moeilijke problemen.

Als het over een geheugentest gaat, die controleert op formules of maaltafels, volgt u best hetzelfde patroon als voor dat van bovengenoemde taaltest. Maar voor moeilijk probleemoplossend denken, wilt u die remslaap bereiken: langer opblijven en een volledige dosis remslaap doormaken.

Een dutje bij het studeren

Een dutje is ook slapen en is eigenlijk een miniatuurversie van een volledige nacht. Wie een uur lang dut, maakt doorgaans een diepe slaapfase, remslaap en wat fase 2 door. Wie zich vermoeid voelt na een periode van werken, krijgt eigenlijk het signaal van de hersenen dat er een periode gestudeerd of geoefend werd en die materie nu toch verwerkt moet worden om het zaakje volledig af te handelen. Als u dus een dutje kan doen zonder dat het uw gewone nachtrust verstoort: ga ervoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content