Week van het Hart: kent u uw kerncijfers?

09/09/14 om 14:12 - Bijgewerkt om 14:12

Uit onderzoek blijkt dat één Belg op drie tussen 20 en 60 jaar zijn kerncijfers niet kent. Slechts 28 procent van de Belgen meet zijn kerncijfers tijdens een jaarlijkse check-up.

Week van het Hart: kent u uw kerncijfers?

© Thinkstock

In België zijn er jaarlijks 31.000 sterfgevallen door hart- en vaatziekten. In het kader van de Week van het Hart, die loopt van 22 tot en met 28 september, benadrukt de Belgische cardiologische Liga het belang van een regelmatige opsporing van de zogeheten kerncijfers (suikergehalte, cholesterol, bloeddruk, BMI of body mass index, buikomtrek...) om cardiovasculaire risico's te kennen en bijgevolg te voorkomen.

Bedoeling van deze campagne is het grote publiek tot het besef brengen dat het kennen van de cijfers van het hart (cholesterol, bloeddruk, ...) een noodzaak is om de gezondheid van het hart in het oog te kunnen houden en indien nodig iets te ondernemen.

Hart- en vaatziekten zijn verraderlijk

Uit onderzoek blijkt dat één Belg op drie tussen 20 en 60 jaar zijn kerncijfers niet kent. Slechts 28 procent van de Belgen meet zijn kerncijfers tijdens een jaarlijkse check-up. De meest bekende kerncijfers zijn bloeddruk (44 procent) en BMI (42 procent).

Volgens dokter Freddy Van de Casseye, de voorzitter van de Belgische Cardiologische Liga, zijn hart- en vaatziekten verraderlijk. "Ze komen voor in de slagaders als gevolg van het agressieve effect dat de risicofactoren op de slagaderwand hebben", zegt Van de Casseye, "Dat is een traag maar progressief proces. Regelmatige checks zijn zeer belangrijk, omdat ze toelaten vroegtijdig het risico op te sporen. Dat kan dienen als trigger om de levensstijl aan te passen en eventueel een behandeling te volgen." (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners