Marleen Finoulst
Marleen Finoulst
Hoofdredacteur Bodytalk en arts
Opinie

01/10/13 om 15:41 - Bijgewerkt om 15:41

We zijn minder proper dan we denken

De gewoonte om de handen te wassen vooraleer aan tafel te gaan, is in onbruik geraakt. Ook na toiletbezoek gebeurt het veel te weinig. Een slechte evolutie, want handen wassen wordt in de toekomst nog belangrijker. Ook buiten de ziekenhuizen is hygiëne nodig om bacteriën de pas af te snijden.

We zijn minder proper dan we denken

© Thinkstock

"Was je handen voor je aan tafel komt!" Je hoort het ouders haast nooit meer zeggen. Wat enkele decennia geleden nog vanzelfsprekend was, is vandaag haast vergeten. Kinderen ravotten steeds minder in de tuin of op straat. Ze zitten voor de tv of achter de computer. Ze maken hun handen dus niet meer 'vuil', zo redeneert men.

Zichtbaar vuil verwijderen is echter niet de hoofdreden om je handen te wassen. Het is veel belangrijker om virussen en bacteriën te verwijderen, want daar kan je jezelf en anderen mee infecteren. Er zitten er veel meer op een computerklavier dan op het stuur van een kinderfiets.

Ook het toiletbezoek wordt minder hygiënisch: uit onderzoek blijkt dat amper één op drie mensen de moeite neemt om de handen na afloop te wassen, onder wie iets meer vrouwen dan mannen. Ook al zeggen ze allemaal dat wél te doen. Hoe je je handen wast en droogt, maakt niet echt uit. Afgezien van vieze, veelgebruikte handdoekjes die je soms nog aantreft in groezelige cafés, heeft het minder belang of je papieren tissues gebruikt, katoenen wegwerphanddoekjes, warme lucht of een rol.

Delen

'We zijn minder proper dan we denken'

Marleen Finoulst

Minuscule speekseldruppeltjes verspreiden zich door hoesten, kuchen en niezen en worden ingeademd door omstanders. De bacteriën en virussen worden overgedragen door deze druppelinfecties, maar kunnen ook door handcontact worden doorgegeven. Door handen te schudden pikken we de ziekteverwekkers op die op de handen van anderen kleven. Ook luchtwegeninfecties. Dat gebeurt verder via deurklinken, telefoons en computers. Let er maar eens op hoe vaak u met uw handen uw gezicht aanraakt.

Een goede handhygiëne kan de overdracht van infecties voor een stuk beperken. Daar moet in de volgende tijd nog meer aandacht op gevestigd worden, omdat het een doeltreffende en goedkope manier is om epidemieën te beperken.

Lees meer over:

Onze partners