‘We verschonen onze baby’s te vaak’

Baby met luier © Istock

Volgens duurzaamheidsmanager Bart Waterschoot van luierfabrikant Ontex verschonen we onze baby’s te vaak. ‘Drie luiers per dag volstaan.’

We verschonen onze baby’s te vaak. Per etmaal drie keer een nieuwe luier volstaat, aangezien alle luiers tegenwoordig gemaakt worden op nachtformaat. Dat zegt duurzaamheidsmanager Bart Waterschoot van luierfabrikant Ontex deze week in het wetenschapsmagazine Eos.

Vijf tot zes keer een verse luier is eigenlijk niet nodig voor baby’s. De hedendaagse luiers zijn immers groter dan nodig bij een normaal verschoningsritme. ‘Vroeger had je kleine dagluiers en grote voor de lange nacht”, verduidelijkt Waterschoot. “Vanwege het productiegemak worden tegenwoordig alle luiers gemaakt op nachtformaat.’

Vrees voor luieruitslag

Minder vaak verschonen zou dus probleemloos heel wat minder afval kunnen opleveren. Maar ouders overtuigen dat ze slechts drie keer per etmaal een nieuwe luier moeten omdoen bij hun spruit? ‘Dat gaat niet werken, de angst voor luieruitslag is groot’, vermoedt Waterschoot.

Eos ging voorts op zoek naar de meest duurzame luier. Aangezien ze qua grondstoffen en milieu-impact weinig van elkaar verschillen, nam het wetenschapsmagazine vooral de transparantie van de fabrikanten, hun duurzaamheidsinspanningen en -resultaten in rekening. De huismerkluiers van Kruidvat, Jumbo en Albert Heijn/Etos kwamen volgens Eos als meest duurzaam uit de bus. De ketens en hun fabrikanten zetten zich volgens het magazine actief in voor milieu en mensenrechten. Ook Pingo, dat vooral gebruikt wordt in crèches, scoort goed. Vooral omdat de Zwitserse fabrikant Hyga als enige energieneutraal werkt.

400 miljoen

Marktleider Procter&Gamble, de fabrikant van Pampers, werkte niet mee met het onderzoek van Eos. Ook de grote supermarktketens Colruyt, Carrefour en Delhaize antwoordden niet of nauwelijks op de vragen naar informatie over duurzaamheid.

Echt duurzaam kan je geen enkele luier trouwens noemen. Gebruikte luiers zijn moeilijk rendabel te recycleren en stuk voor stuk bevatten ze plasticsoorten gemaakt uit aardolie. Maar met 400 miljoen gebruikte luiers per jaar in Vlaanderen alleen, zou minder vaak verschonen al een stap voorwaarts kunnen zijn, merkt Eos nog op. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content