We eten alsmaar minder vlees, maar vervangen we het wel juist?

05/12/17 om 21:00 - Bijgewerkt op 11/12/17 om 09:28

Minder vlees is een van de kernboodschappen in de nieuwe voedingsdriehoek. Maar hoe doe je dat op een gezonde manier?

Op de vleesindustrie na is nagenoeg iedereen ervan overtuigd dat ons vleesverbruik te hoog ligt. De laatste voedselconsumptiepeiling (2014) toont dat ook aan: 90 % van de Belgen eet te veel vlees. Grote porties (rood) vlees en vooral bereide vleeswaren hebben een negatief effect op onze gezondheid, met meer kans op darmkanker, overgewicht en hart- en vaatziekten. Het is ook slecht voor het milieu. Ongeveer 20 % van de broeikasgassen is te wijten aan de veeteelt. Ook het gebruik van grondstoffen zoals water en granen weegt zwaar door bij de teelt van vlees. En elk nieuw slachthuisschandaal maakt duidelijk welke impact de grote vraag naar goedkoop vlees heeft op het dierenwelzijn. Minder vlees is met andere woorden niet alleen goed voor ons, maar ook beter voor dier en milieu.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners