Wat vertelt je bloed over je gezondheid?

23/08/11 om 13:39 - Bijgewerkt om 13:39

Mensen verwachten soms veel van een algemeen bloedonderzoek. Kan dat wat opleveren wanneer je geen klachten hebt?

Wat vertelt je bloed over je gezondheid?

© Thinkstock

In België gaan mensen vaak naar de huisarts voor een bloedanalyse, met de bedoeling nog niet zichtbare ziekten op te sporen en om idee te krijgen over hun algemene gezondheid. Is dat zinvol?

In Bodytalk beschrijft professor huisartsgeneeskunde Paul De Cort wat je kan verwachten van zo'n algemene check-up. 'De kans is uitermate klein dat een bloedanalyse ernstige ziekten aan het licht brengt, wanneer je geen klachten of symptomen hebt.' De meeste kankers verstoren het bloedbeeld pas in gevorderde stadia en op dat moment zijn doorgaans al andere symptomen aanwezig. Het opsporen van prostaatkanker, middels de PSA-meting in het bloed, wordt afgeraden.

Voor jonge, gezonde mensen zonder ongemakken heeft een algemeen bloedonderzoek zeker geen enkele zin. Pas vanaf 45 jaar zijn enkele tests te verantwoorden, waaronder bepalingen van de ijzerwaarde (opsporen van bloedarmoede), het suikergehalte (diabetes),het vet- en cholesterolgehalte (risico op hart- en vaatziekten), tests voor de nierfunctie, lever- en schildkliertests. Deze set van tests volstaat ruimschoots om een aantal gezondheidsrisico's in kaart te brengen. (MF)

Lees meer over:

Onze partners